• Αρχική
  • Άρθρα
  • Χρηματαγορά – Ομόλογα – Ευρώ: Σε νέα ιστορικά επίπεδα οι αποδόσεις των τίτλων – Στο 2,08% το 10ετές ομόλογο

Χρηματαγορά – Ομόλογα – Ευρώ: Σε νέα ιστορικά επίπεδα οι αποδόσεις των τίτλων – Στο 2,08% το 10ετές ομόλογο

Συνεχίστηκε και σήμερα το ράλι των ομολόγων με αποτέλεσμα οι αποδόσεις των τίτλων να υποχωρήσουν σε νέα ιστορικά επίπεδα.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαίνονταν νωρίς το απόγευμα στο 2,08% από 2,18% χθες και του 5ετους είχε υποχωρήσει στο 1,05% από 1,23%.

Η άνοδος των τιμών των ελληνικών ομολόγων ενισχύεται από το γενικότερο κλίμα που επικρατεί στην Ευρώπη μετά την πρόταση ανάδειξη της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η αλλαγή στην ηγεσία της ΕΚΤ θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο οπότε λήγει η θητεία του Μάριο Ντράγκι. Σύμφωνα με αναλυτές η επιλογή Λαγκάρντ προϊδεάζει τη συνέχιση της υφιστάμενης χαλαρής νομισματικής πολιτικής. Η ίδια κατά το παρελθόν είχε ταχθεί υπέρ του προγράμματος ποσοτικής επέκτασης της ΕΚΤ, θεωρώντας ότι η υποστηρικτική νομισματική πολιτική είναι αναγκαία σε περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 29 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 21 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα παρατηρήθηκε στο 5ετες ομόλογο με 13 εκατ. ευρώ, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 2,08% από 2,21% χθες με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση -0,38% να διαμορφωθεί στο 2,46% από 2,57%.

Στην αγορά συναλλάγματος πιέσεις δέχεται και σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου. Το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στο 1,1277 δολ. από τα 1,1283 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Αρνητική για το ευρώ η μείωση της απόδοσης στη λήξη του 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς στη Γερμανία σε νέο ιστορικά χαμηλό (-0,398%). Θετικά επηρέασε χθες το ευρώ δημοσίευμα, ότι η ΕΚΤ δεν προτίθεται να ανακοινώσει πρόσθετα μέτρα υποστηρικτικής πολιτικής στη σύσκεψή της στις 25 Ιουλίου.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,215%. Στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,313%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,347% και, τέλος, στον μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,39%.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1293 δολ.

(φώτο: Pexels)