• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • Χρηματαγορά -Ομόλογα – Ευρώ: Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου διαμορφώθηκε στα 1,1337 δολάρια

Χρηματαγορά -Ομόλογα – Ευρώ: Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου διαμορφώθηκε στα 1,1337 δολάρια

Εν αναμονή της νέας έκδοσης 10ετους ομολόγου, η οποία πιθανότατα θα ολοκληρωθεί αύριο, κινήθηκε σήμερα η δευτερογενής αγορά ομολόγων.


Νωρίτερα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ανακοίνωσε ότι αναθέτει σε έξι τράπεζες την αναδοχή για την κοινοπρακτική έκδοση του νέου δεκαετούς ομολόγου. Είχε προηγηθεί το βράδυ της Παρασκευής, η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s κατά δύο βαθμίδες, στην κατηγορία Β1.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία φορά που το Ελληνικό Δημόσιο εξέδωσε 10ετες ομόλογο με την ίδια διαδικασία, ήταν το Μάρτιο του 2010.

Παρά τα θετικά νέα στην αγορά παρατηρήθηκαν ρευστοποιήσεις με αποτέλεσμα η τιμή του υφιστάμενου δεκαετούς ομολόγου να υποχωρήσει ελαφρώς με αποτέλεσμα η απόδοση του να κυμαίνεται στο 3,67% από 3,65% που ήταν την Παρασκευή.

Αντιστοίχως κινήθηκε και το 5ετές ομόλογο του οποίου η απόδοση αυξήθηκε στο 2,85% από 2,80% .

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές ύψους 20 0εκατ.ευρω εκ των οποίων τα 7 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα παρατηρήθηκε στο 7ετες και 15ετες ομόλογο με 4 εκατ. ευρώ.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διατηρήθηκε στο 3,65%, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 0,16% να διαμορφωθεί στο 3,49% από 3,46% που έκλεισε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας .

Στην αγορά συναλλάγματος ελαφρώς πτωτικές τάσεις εμφανίζει σήμερα η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 1,1324 δολ. από το επίπεδο των 1,1376 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Αρνητικά επηρέασε το δολάριο η δήλωση του Αμερικανού Προέδρου, ο οποίος επεσήμανε ότι το δολάριο είναι υπερβολικά ισχυρό και δεν διευκολύνει την οικονομική ανάπτυξη. Ο ίδιος επανέλαβε την κριτική του προς τον επικεφαλής της Fed, υποστηρίζοντας ότι κατά την άποψή του δεν θα πρέπει να γίνει αύξηση επιτοκίου αναφοράς.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,108% Στη διάρκεια των 9 μηνών, διαμορφώθηκε στο -0,194%, στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,23%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,306% και τέλος, στον μήνα, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,367%.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,1337 δολάρια.

(φώτο: Pexels)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...