• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • Χρηματαγορά-Ομόλογα-Ευρώ: Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου διαμορφώθηκε στα 1,1236 δολάρια

Χρηματαγορά-Ομόλογα-Ευρώ: Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου διαμορφώθηκε στα 1,1236 δολάρια

Ελαφρώς ανοδικά κινήθηκαν σήμερα οι τιμές των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς τίτλου να υποχωρήσει στο 3,71% 3,73% που κυμαινόταν την Παρασκευή.


Αντίστοιχα η απόδοση του 5ετους τίτλου κυμαινόταν στο 2,57% από 2,60%.

Ωστόσο, το περιθώριο έναντι των γερμανικών ομολόγων παραμένει σε υψηλό επίπεδο, γεγονός που επιτείνεται από την αρνητική απόδοση που έχουν πλέον τα πρώτα. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου υποχώρησε σήμερα περαιτέρω στο -0,053%.

Η ΤτΕ στην ετήσια έκθεση της επισημαίνει ότι η διατήρηση του spread στο επίπεδο ελαφρώς κάτω των 400 μονάδων βάσης -παρά την πρόσφατη αποκλιμάκωση των αποδόσεων- «θα πρέπει να μας προβληματίσει σοβαρά».

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές ύψους 32 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 18 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα παρατηρήθηκε στο 7ετές ομόλογο με 11 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 3,71% από 3,73% την Παρασκευή, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση -0,05% να περιοριστεί οριακά στο 3,78% από 3,79% που έκλεισε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας .

Στην αγορά συναλλάγματος σταθεροποιητικές τάσεις εμφανίζει σήμερα η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,1225 δολ. από το επίπεδο των 1,1220 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Ελαφρώς αρνητικά επηρέασε το δολάριο η υποχώρηση του δομικού αποπληθωριστή προσωπικής κατανάλωσης στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο σε χαμηλό περίπου ενός έτους.

H μικρότερη 1,4%, έναντι της προβλεπομένης 1,5%, αύξηση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη τον Μάρτιο, περιόρισε την περαιτέρω άνοδο του ευρωπαϊκού νομίσματος.

Σε αναμονή οι επενδυτές για τις σημερινές, ενδεικτικές ψηφοφορίες στο Βρετανικό Κοινοβούλιο. Αναλυτές εκτιμούν ότι στην περίπτωσης που κάποια από τις εναλλακτικές προτάσεις συγκεντρώσει πλειοψηφία, τότε δεν μπορεί να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο διενέργειας επιβεβαιωτικού δημοψηφίσματος, στο οποίο η επιλογή να είναι ανάμεσα στην πρόταση Brexit που πλειοψηφεί έναντι της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,112%. Στη διάρκεια των 9 μηνών διαμορφώθηκε στο -0,194%, στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,228%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,312% και, τέλος, στον μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,367%.

H ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,1236 δολάρια.

(φώτο: Pexels)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...