Χρηματαγορά: Εξελίξεις /ομόλογα/ευρώ

Συνεχίστηκε και σήμερα η άνοδος των τιμών των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου να υποχωρήσει στο 3,69% απο 3,78% που κυμαίνονταν χθες.


Αντιστοίχως η απόδοση του 5ετούς ομολόγου μειώθηκε στο 2,93%, απο 3,03%.

Το κλίμα στην αγορά των ομολόγων επηρεάστηκε θετικά από την δεύτερη Εκθεση της Ευρωπαικής Επιτροπής (στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας), η οποία αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει πρόοδο σε όλους τους τομείς των μεταρρυθμίσεων, αλλά σε κάποιους τομείς με επιβράδυνση και καθυστερήσεις.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές ύψους 46 εκατ.ευρω, εκ των οποίων τα 35 εκατ.ευρω αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα παρατηρήθηκε στο 10ετες ομόλογο με 14 εκατ.ευρω.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 3,72% από 3,77% χθες , με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 0,15% να διαμορφωθεί στο 3,57% απο 3,67%.

Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά κινήθηκε και σήμερα το ευρω με αποτέλεσμα να διαπραγματεύται νωρίς το απόγευμα στα 1,1393 δολ. απο το επίπεδο των 1,1389 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Αρνητικά επηρέασε το αμερικανικό νόμιμσμα η αναφορά του Προέδρου της Fed, ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να τηρήσει στάση αναμονής αναφορικά με την προοπτική της νομισματικής πολιτική.

Στην Ε.Ε οι εξελίξεις περιστρέφονται γύρω από το Brexit, καθώς η αγορά φαίνεται ήδη να προεξοφλεί παράταση απο την 29η Μαρτίου για την έξοδο της Μ. Βρετανίας.

Οι επόμενες ημερομηνίες ορόσημα είναι η 12 Μαρτίου όπου τα τεθεί στο Βρετανικό κοινοβούλιο προς ψήφιση το νέο σχέδιο εξόδου της χώρας. Στην περίπτωση που καταψηφισθεί, θα πραγματοποιηθείστις 13 Μαρτίου ψηφοφορία σχετικά με «άτακτη» αποχώρηση από την Ε.Ε.. Στην περίπτωση καταψήφισης, στις 14 Μαρτίου αναμένεται ψηφοφορία για χρονική επέκταση της προθεσμίας εξόδου μετά την 29η Μαρτίου, πιθανόν γιαχρονικό διάστημα 2-3 μηνών. Στην περίπτωση που υπερψηφισθεί,θα ζητηθεί από την Ε.Ε., ενδεχομένως στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Μαρτίου όπου η απόφαση για την παράταση προθεσμίας εξόδου θα πρέπει να είναι ομόφωνη.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,107% Στη διάρκεια των 9 μηνών, διαμορφώθηκε στο -0,192%, στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,234% , στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,307% και στο μήνα, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,368%.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,1386 δολάρια.

(φώτο: Pexels)

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.