• Αρχική
  • Άρθρα
  • «Χαστούκι» των Βρυξελλών στην Τουρκία: Κάλεσμα για ακύρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας στην Ε.Ε. (ΒΙΝΤΕΟ)

«Χαστούκι» των Βρυξελλών στην Τουρκία: Κάλεσμα για ακύρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας στην Ε.Ε. (ΒΙΝΤΕΟ)

Κάλεσμα στην Κομισιόν και κράτη μέλη να αναστείλουν και επίσημα τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις για την Τουρκία εμπεριέχει μεταξύ άλλων το προσχέδιο της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εισηγήτρια της οποία είναι η Κάτι Πίρι. Μεταξύ άλλων εμπεριέχεται και αναφορά στην Κύπρο την παράγραφο 19.

 

Συγκεκριμένα στην αναφορά για την Κύπρο, η έκθεση καλωσορίζει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για συνέχιση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, «υποστηρίζει μια δίκαιη, περιεκτική και βιώσιμη διευθέτηση εναρμονισμένη με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και το κοινοτικό κεκτημένο.

«Επαναλαμβάνει το κάλεσμά της στην Τουρκία να συμβάλει σε μια σθυνολική λύση, να αρχίσει να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Κύπρο και να μεταβιβάσει την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου στον ΟΗΕ και να εγκαταλείψει πράξεις που αλλάζουν το δημογραφικό ισοζύγιο του νησιού.

Επικροτεί παράλληλα την σημαντική δουλειά της Επιτροπής Αγνοουμένων και αναγνωρίζει το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνάπτει διμερείς συμφωνίες αναφορικά με την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη (ΑΟΖ), καλεί την Τουρκία να συμβάλει σε μια ειρηνική διευθέτηση των διαφορών, και να απέχει από απειλές και ενέργειες οι οποίες θα μπορούν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις καλές σχέσεις γειτονίας

(Sigmalive)