Χάος στο Σουδάν! Εκρήξεις και μάχες στo Χαρτούμ – Απόπειρα πραξικοπήματος, vid

Σφοδρές συγκρούσεις και εκρήξεις σημειώνονται σήμερα (15.04.2023) στην πρωτεύουσα του Σουδάν,

ενώ υπάρχουν μαρτυρίες για σφοδρά πυρά κοντά στο Προεδρικό Μέγαρο, στο Αρχηγείο του στρατού και στο υπουργείο Άμυνας.

Υπάρχουν πληροφορίες για απόπειρα πραξικοπήματος από την παραστρατιωτική οργάνωση Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF).

Ο στρατός του Σουδάν ανακοίνωσε ότι η παραστρατιωτική οργάνωση Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) αποπειράθηκε να επιτεθεί σε διάφορες θέσεις των στρατευμάτων του.

Η RSF από την πλευρά της κατηγόρησε τον στρατό ότι αυτός προκάλεσε τις συγκρούσεις που ξέσπασαν και ανακοίνωσε ότι έθεσε υπό τον έλεγχό της το διεθνές αεροδρόμιο του Χαρτούμ και την στρατιωτική βάση στην Μέροβε, στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Όπως μεταδίδει το Reuters, σφοδρά πυρά ακούγονταν σήμερα στο Χαρτούμ, την πρωτεύουσα του Σουδάν, κοντά στο προεδρικό μέγαρο, στο αρχηγείο του σουδανικού στρατού και το υπουργείο Άμυνας στο κέντρο της σουδανικής πρωτεύουσας.

Ταυτόχρονα η Πολεμική Αεροπορία του Σουδάν ανακοίνωσε ότι διεξάγει επιχειρήσεις κατά των επιθέσεων των πανίσχυρων παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF), καθώς οι συγκρούσεις γενικεύονται σε όλη τη χώρα.

Αντιδράσεις από ΗΠΑ και Ρωσία


Η έκρυθμη κατάσταση στο Σουδάν έχει προκαλέσει αναστάτωση στην διεθνή κοινότητα, με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία να εκφράζουν την ανησυχία τους για την «κλιμάκωση της βίας».

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Σουδάν Τζον Γκόντφρεϊ δήλωσε σήμερα ότι η κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ ένοπλων στοιχείων στο Σουδάν, σε συνθήκες άμεσης πολεμικής συγκρούσης είναι «ουσιαστική επικίνδυνη», ενώ κάλεσε άμεσα την υψηλόβαθμη ηγεσία να σταματήσει τις πολεμικές συγκρούσεις. Ο Γκόντφρεϊ πρόσθεσε ότι ο ίδιος και το προσωπικό της πρεσβείας έχουν βρει καταφύγιο εντός των εγκαταστάσεών της.

Από την πλευρά της, η πρεσβεία της Ρωσίας στο Σουδάν ανακοίνωσε σήμερα ότι ανησυχεί για την “κλιμάκωση της βίας” στη χώρα, καλώντας για την ανάγκη εκεχειρίας, αλλά και για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. Η πρεσβεία ανέφερε ότι η ατμόσφαιρα στην πρωτεύουσα Χαρτούμ είναι τεταμένη, αλλά οι Ρώσοι διπλωμάτες είναι ασφαλείς.

(φωτο:freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί