• Αρχική
  • Άρθρα
  • BREXIT: Ευρωπαίοι πολίτες ζητούν από τους βουλευτές να στηρίξουν τροπολογία που θα διασφαλίζει τα δικαιώματά τους μετά το Brexit

BREXIT: Ευρωπαίοι πολίτες ζητούν από τους βουλευτές να στηρίξουν τροπολογία που θα διασφαλίζει τα δικαιώματά τους μετά το Brexit

Εκστρατεία εντός της Βουλής των Κοινοτήτων έχει ξεκινήσει η οργάνωση για τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο «The3million»,

σε συνεργασία με την αντίστοιχη των Βρετανών πολιτών στην Ευρώπη «British in Europe», με στόχο να υπάρξει μία διμερής συμφωνία ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην ΕΕ για τα δικαιώματά τους μετά το Brexit.

Οι οργανώσεις έχουν στείλει επιστολές στους βρετανούς βουλευτές με τις οποίες τους καλούν να υποστηρίξουν την Τετάρτη στις 27 Φεβρουαρίου, κατά την συζήτηση της Βουλής για το Brexit, την τροπολογία του Συντηρητικού βουλευτή Αλμπέρτο Κόστα, που θα υποχρεώνει την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να προχωρήσει σε διμερή συμφωνία με την ΕΕ που να διασφαλίζει ότι τα δικαιώματά τους θα προστατεύονται σε κάθε σενάριο αποχώρησης.

«Με λιγότερες από 40 μέρες να έχουν απομείνει για το Brexit, τα πέντε εκατομμύρια Βρετανών πολιτών στην Ευρώπη και Ευρωπαίων πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχουν ακόμη καμία διαβεβαίωση σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα υπηκοότητας μετά την αποχώρηση» ούτε εάν θα υπάρξει κάποια δεσμευτική συμφωνία που να τα προστατεύει, αναφέρεται στην ανακοίνωση προς του βουλευτές.

Επισημαίνεται επίσης ότι ενώ υπάρχουν διεθνείς συμφωνίες για τα δικαιώματα των πολιτών ανάμεσα στην Βρετανία και την Ιρλανδία, τη Νορβηγία, την Ισλανδία, το Λίχτενσταϊν και την Ελβετία, που θα ισχύσουν στο σενάριο μίας αποχώρησης χωρίς συμφωνία, οι πολίτες των 26 κρατών μελών της ΕΕ που κατοικούν στην Βρετανία, όπως και οι Βρετανοί πολίτες που μένουν σε αυτές τις χώρες θα δουν τα δικαιώματά τους να καθορίζονται από 27 ξεχωριστές κυβερνήσεις.

Η επιστολή προς τους Βρετανούς βουλευτές εξηγεί ότι η τροπολογία Κόστα θα βάλει τέλος σε αυτή την αβεβαιότητα, καθώς ζητά από την ΕΕ και την βρετανική κυβέρνηση να συμφωνήσουν ότι το κομμάτι της Συμφωνίας αποχώρησης που αναφέρεται στα δικαιώματα των πολιτών, θα εφαρμοστεί σε όλα τα πιθανά σενάρια που ενδέχεται να προκύψουν για το Brexit.

Όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι του The3million, η συγκεκριμένη τροπολογία τυγχάνει ευρείας αποδοχής από βουλευτές όλων των κομμάτων, ενώ την έχουν ήδη υπογράψει μέχρι στιγμής 100 βουλευτές.

(φώτο: Pexels)

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.