• Αρχική
  • Άρθρα
  • Brexit: Απομακρύνεται το ενδεχόμενο εμπορικής συμφωνίας λένε οι ΗΠΑ

Brexit: Απομακρύνεται το ενδεχόμενο εμπορικής συμφωνίας λένε οι ΗΠΑ

Ο Γούντι Τζόνσον είπε στο ραδιόφωνο του BBC ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ήλπιζε ότι το Brexit θα επέτρεπε στις ΗΠΑ να συνάψουν μια “σημαντική” εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία.

Μάλιστα, η συμφωνία αυτή “θα μπορούσε να είναι ο προάγγελος για το Ηνωμένο Βασίλειο για μελλοντικές εμπορικές συμφωνίες με άλλες χώρες”, τόνισε. Ωστόσο σήμερα “παραμένουμε ακόμη στο σημείο να εξετάζουμε πού ακριβώς οδεύει η χώρα”, σχολίασε.

Αυτό υποστήριξε ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Λονδίνο ο οποίος τόνισε πως το Ηνωμένο Βασίλειο “έχει ανάγκη από ηγεσία”.

“Δεν φαίνεται πιθανό” να συναφθεί μια τέτοια εμπορική συμφωνία μεταξύ Λονδίνου και Ουάσινγκτον, εφόσον οι Βρετανοί βουλευτές εγκρίνουν τη συμφωνία για το Brexit, τον Ιανουάριο, πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος Τραμπ έχει ήδη σχολιάσει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βγαίνει κερδισμένη από τις διαπραγματεύσεις και άφησε να εννοηθεί ότι η έγκριση της συμφωνίας για το Brexit θα μπορούσε να εμποδίσει την υπογραφή μιας νέας εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Βρετανίας – μια απειλή που επισείουν οι υποστηρικτές του Brexit.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης εκτίμησε επίσης ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν υπάρχει “πολιτική καθοδήγηση”.

“Πήγα στην Ουαλία, την Ιρλανδία, τη Σκωτία και επίσης στην Αγγλία και είχα την αίσθηση ότι αυτή η χώρα χρειάζεται ηγεσία. Βλέπουμε τη σύγχυση των βουλευτών οι οποίοι προσπαθούν να βρουν μια λύση σε αυτό που ζήτησε ο κόσμος όταν ψήφισε στο δημοψήφισμα” για το Brexit το 2016, πρόσθεσε.

Απαντώντας στις δηλώσεις του Τζόνσον, μια εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ περιορίστηκε να σχολιάσει ότι η βρετανική κυβέρνηση “έχει διατυπώσει με σαφήνεια ότι θέλει μια εμπορική συμφωνία και ότι είναι έτοιμη να συνάψει μια τέτοια συμφωνία” μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.