• Αρχική
  • Άρθρα
  • Αυστρία: Η κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση για διενέργεια δημοψηφίσματος για πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος στην εστίαση.

Αυστρία: Η κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση για διενέργεια δημοψηφίσματος για πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος στην εστίαση.

Με την πλειοψηφία της στη Βουλή, η αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος και του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, απέρριψε σήμερα την πρόταση για διενέργεια δημοψηφίσματος για την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος στην εστίαση, την οποία είχαν καταθέσει με τη συγκέντρωση υπογραφών, τους προηγούμενους μήνες, 881.569 Αυστριακοί πολίτες στο πλαίσιο μίας Λαϊκής Πρωτοβουλίας η οποία προβλέπεται στο Σύνταγμα της χώρας.


Στην ομιλία της στην ολομέλεια της Βουλής, η προερχόμενη από το Κόμμα των Ελευθέρων υπουργός Υγείας, Μπεάτε Χάρτινγκερ-Κλάιν, δεν αναφέρθηκε καν στην συγκέντρωση των σχεδόν 900.000 υπογραφών στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας, οι οποίες αντιπροσωπεύουν πάνω από το ένα δέκατο του συνολικού πληθυσμού της Αυστρίας (8,8 εκατομμύρια κάτοικοι). Περιορίστηκε μόνον να απευθύνει νουθεσίες προς τους νέους να μην αρχίσουν το κάπνισμα, ευελπιστώντας, όπως σημείωσε, πως αυτό θα επιτευχθεί με τη σχετική συζήτηση – ενώ έκανε λόγο και για την λήψη «πολλών προληπτικών μέτρων» προς την κατεύθυνση αυτή.

Έντονη κριτική στην υπουργό και στην «ανεύθυνη» στάση της κυβέρνησης, άσκησαν και τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης, παραπέμποντας στους πάνω από 13.000 νεκρούς τον χρόνο στην Αυστρία εξαιτίας του καπνίσματος. Σύμφωνα με τον νόμο που ίσχυε μέχρι την 30η Απριλίου 2018, όλες οι επιχειρήσεις εστίασης στην Αυστρία με χώρους 50 τ.μ., είχαν ελεύθερη επιλογή να λειτουργούν ως καταστήματα «για καπνιστές» ή «για μη καπνιστές». Επιχειρήσεις με χώρους μεγαλύτερους των 50 τ.μ., που επιθυμούσαν να έχουν μεικτή λειτουργία, όφειλαν να έχουν διαμορφώσει και να διαθέτουν ξεχωριστούς χώρους για καπνιστές και μη. Από την 1η Μαΐου 2018 ωστόσο, επρόκειτο να ισχύσει ομοσπονδιακός νόμος που είχε ψηφιστεί το 2015 και προέβλεπε την πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος στην εστίαση.

Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεών του με τους Ελεύθερους για τον σχηματισμό κυβέρνησης, το Λαϊκό Κόμμα υποχώρησε στις εκβιαστικές πιέσεις των Ελευθέρων, οι οποίοι έθεταν την κατάργηση του ομοσπονδιακού αντικαπνιστικού νόμου, ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση. Έτσι, η νέα κυβέρνηση Λαϊκών και Ελευθέρων που είχε αναλάβει καθήκοντα στις 18 Δεκεμβρίου 2017, αποφάσισε την 1η Μαΐου 2018 την κατάργηση του ομοσπονδιακού νόμου και την μη εφαρμογή της καθολικής απαγόρευσης του καπνίσματος στην εστίαση, ξεσηκώνοντας θύελλα διαμαρτυριών, κυρίως από τον ιατρικό και επιστημονικό κόσμο, αλλά και από οργανώσεις πολιτών.

Παρατηρητές στη Βιέννη σχολίαζαν απόψε, πως με τη σημερινή απόρριψη της διενέργειας δημοψηφίσματος, η κυβέρνηση φαίνεται να αδιαφορεί παντελώς για το πρωτοφανές «ρεκόρ» των εκατοντάδων χιλιάδων «δηλώσεων υποστήριξης», που κατατέθηκαν από πολίτες υπέρ ενός δημοψηφίσματος για την απαγόρευση του καπνίσματος. Όπως επίσης, κατά την άποψή τους, αδιαφορεί και για το γεγονός πως σε όλες τις δημοσκοπήσεις, στη συντριπτική πλειονότητά τους (τρεις στους τέσσερις) οι Αυστριακοί ζητούν τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την απαγόρευση του καπνίσματος στην εστίαση.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακό θεωρείται το γεγονός, πως σε σχετική δημοσκόπηση του πολιτικο-οικονομικού εβδομαδιαίου περιοδικού Profil, σύμφωνα με την οποία, το 71% των ερωτηθέντων τάσσονται υπέρ του δημοψηφίσματος, διαπιστώνεται επιπλέον ότι και οι ψηφοφόροι αυτού του ίδιου του Κόμματος των Ελευθέρων, το οποίο προωθούσε επιτακτικά έως εκβιαστικά την μη εφαρμογή της απαγόρευσης του καπνίσματος, τάσσονται στην πλειονότητά τους, σε ποσοστό 55 %, υπέρ ενός δημοψηφίσματος για την απαγόρευση του.

Ο αρχηγός του Κόμματος των Ελευθέρων και αντικαγκελάριος της αυστριακής κυβέρνησης Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε – ο οποίος κατά τα άλλα, εμφανίζεται υπέρμαχος της «άμεσης δημοκρατίας» και των τακτικών δημοψηφισμάτων για κάθε τι το επιστητό – είχε απορρίψει επανειλημμένα στο παρελθόν τη διενέργεια ενός τέτοιου δημοψηφίσματος, «τουλάχιστον μέχρι το 2021».

Αντίθετα, από την πλευρά του, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, «μανιώδης» καπνιστής ο ίδιος, είχε εκφράσει την «πλήρη συμπάθειά» του για τις «δηλώσεις υποστήριξης» της απαγόρευσης του καπνίσματος, που, όπως έχει τονίσει, θα κατέθετε σίγουρα και ο ίδιος, εάν δεν βρισκόταν αυτή τη στιγμή στο ύπατο αξίωμα της χώρας.

(φώτο: Pexels)