• Αρχική
  • Άρθρα
  • Αυστρία: Εκτενείς αναφορές των αυστριακών εφημερίδων στο αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών και στην ξεκάθαρη νίκη του Κ.Μητσοτάκη

Αυστρία: Εκτενείς αναφορές των αυστριακών εφημερίδων στο αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών και στην ξεκάθαρη νίκη του Κ.Μητσοτάκη

Έπειτα από τις χθεσινοβραδινές αναφορές των ηλεκτρονικών εκδόσεών τους στα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα και στην επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας,

οι αυστριακές εφημερίδες στις σημερινές έντυπες εκδόσεις τους δίνουν ιδιαίτερα μεγάλη έκταση, τόσο πρωτοσέλιδα όσο και στις εσωτερικές σελίδες τους, στην «ξεκάθαρη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και του κόμματός του».

«Οι Συντηρητικοί πετυχαίνουν απόλυτη πλειοψηφία» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος που καταλαμβάνει σχεδόν ολόκληρη την πρώτη σελίδα στην εφημερίδα Die Presse, που έχει υπότιτλο: «Ελλάδα: Η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη πέτυχε μία θριαμβευτική επιστροφή στην εξουσία».

Στο δημοσίευμα τονίζεται πως όλες οι προγνώσεις έφερναν τη Νέα Δημοκρατία πρώτη δύναμη, όμως αποτέλεσε έκπληξη η τόσο ξεκάθαρη εκλογική της νίκη, μετά την οποία θα διαθέτει στο μέλλον την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, ενώ «καλό», σε σχέση με εκείνο στις ευρωεκλογές, ήταν το αποτέλεσμα για το έως τώρα κυβερνών αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, με τρίτο κόμμα να έχει αναδειχθεί το Κίνημα Αλλαγής που προέρχεται από το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ.

Αξιοπαρατήρητη χαρακτηρίζεται στο δημοσίευμα «η ήττα του νεοναζιστικού κόμματος Χρυσή Αυγή, που δεν πέτυχε την επανείσοδο στη Βουλή, ενώ σε αυτή θα συμμετάσχει η ανταγωνίστρια του στο ακροδεξιό χώρο, η Ελληνική Λύση». Το κόμμα ΜέΡΑ25 του πρώην υπουργού Οικονομικών του Αλέξη Τσίπρα, Γιάνη Βαρουφάκη εξασφάλισε την είσοδό του στη Βουλή, στην οποία θα συνεχίσει να βρίσκεται το ΚΚΕ, αναφέρει η εφημερίδα.

Όπως σημειώνεται σχετικά, ο νικητής των εκλογών Κυριάκος Μητσοτάκης είναι γιος του τέως πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και ηγείται της Νέας Δημοκρατίας από το 2016, ενώ ως γόνος μίας από τις μεγαλύτερες πολιτικές δυναστείες εισήλθε σχετικά αργά στην πολιτική, στην οποία σταδιοδρόμησε ως φιλελεύθερος εντός του κόμματος του. Τον δρόμο του στην ηγεσία των Συντηρητικών, του άνοιξε μία αναγκαστική συμμαχία με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, που θεωρείται παραδοσιακός εχθρός της οικογένειας, αφότου τη δεκαετία του 1990 ανέτρεψε την κυβέρνηση Μητσοτάκη εξαιτίας του Μακεδονικού.

Η Die Presse, επισημαίνει πως μετά τη μεγάλη ήττα στις ευρωεκλογές ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προκήρυξε πρόωρες εκλογές στην αρχή του καλοκαιριού για να μην προκαλέσει ζημία στην οικονομία και στη χώρα με έναν παρατεταμένο προεκλογικό αγώνα.

Ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ μπόρεσαν να παραμείνουν τεσσεράμισι χρόνια στην εξουσία, όμως τελικά υπήρξαν θύματα, όπως και όλες οι κυβερνήσεις από το ξέσπασμα της κρίσης το 2009, της πολιτικής λιτότητας που επέβαλαν οι δανειστές. Όπως οι προκάτοχοί του, ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε πολλά, χωρίς να μπορέσει να τα εφαρμόσει, ενώ ως επίτευγμα παραμένει, πέραν της εξόδου από τα μνημόνια, κυρίως η διευθέτηση του ονοματολογικού με τη Βόρεια Μακεδονία, σημειώνει η Die Presse.

«Νίκη των Συντηρητικών στην Ελλάδα», γράφει πρωτοσέλιδα η εφημερίδα Kurier, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, πως η συντηρητική Νέα Δημοκρατία αναδείχθηκε νικητής των πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, τις οποίες έχασε το από το 2015 κυβερνών αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, με κύρια αιτία της ήττας του να θεωρείται η απογοήτευση για τη μη εκπλήρωση πολλών υποσχέσεων του, καθώς, μπορεί μεν να αύξησε τις κοινωνικές παροχές, ωστόσο δεν άγγιξε τις φορολογικές απαλλαγές και τα προνόμια των ισχυρών μεγαλοεπιχειρηματιών, ενώ και η ανεργία παραμένει υψηλή.

Για «ξεκάθαρη νίκη των Συντηρητικών» κάνει λόγο σε πρωτοσέλιδη αναφορά της στο αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών η εφημερίδα Der Standard, αναφέροντας πως η Νέα Δημοκρατία θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, έχοντας λάβει ως πρώτο κόμμα και τις προβλεπόμενες 50 επιπλέον έδρες, ενώ σε εκτενές δημοσίευμα στις εσωτερικές σελίδες της η εφημερίδα επισημαίνει πως η επόμενη συντηρητική κυβέρνηση θα βρεθεί μπροστά σε παλιές προκλήσεις.

Σε σύντομο δημοσίευμά της, η μεγαλύτερης κυκλοφορίας Kronen Zeitung τονίζει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο νέος ισχυρός άνδρας στην Ελλάδα και ως ηγέτης των Συντηρητικών είναι ο πέμπτος γόνος μίας πολιτικής δυναστείας, και ως αντιπολίτευση οι Συντηρητικοί υποσχέθηκαν «τον ουρανό με τ΄ άστρα». Στις βουλευτικές εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας τιμωρήθηκε γιατί ακολούθησε το πακέτο λιτότητας και μεταρρυθμίσεων που είχαν επιβάλει στην Ελλάδα οι χώρες του ευρώ, σημειώνει η εφημερίδα.

«Ελληνικές εκλογές-Ανατράπηκε ο Τσίπρας», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδα Oesterreich, στο οποίο αναφέρονται τα αποτελέσματα των εκλογών και επισημαίνεται ότι με τις επιπλέον 50 έδρες που λαμβάνει το πρώτο κόμμα η Νέα Δημοκρατία αποσπά την απόλυτη πλειοψηφία.

Η εφημερίδα τονίζει πως ο 55χρονος Κυριάκος Μητσοτάκης, γιος του τέως πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και απόφοιτος του Χάρβαρντ, υποσχέθηκε οικονομικές μεταρρυθμίσεις και ένα τέλος του πελατειακού κράτους.

Όπως αναφέρει η Oesterreich, ο Αλέξης Τσίπρας είχε αναλάβει τη διακυβέρνηση το 2015 διαχειριζόμενος από τότε τη βαριά δημοσιονομική κρίση της χώρας και παρά τη δημοσιονομική μιζέρια και το χρέος που βύθισαν την ευρωζώνη στη μεγαλύτερη κρίση από την ύπαρξη της, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ μπόρεσε να κρατηθεί στην κυβέρνηση τέσσερα χρόνια

Ο ΣΥΡΙΖΑ τιμωρήθηκε από τους ψηφοφόρους ήδη κατά τις ευρωεκλογές τέλη Μαΐου και ο Τσίπρας προκήρυξε διεξαγωγή πρόωρων εκλογών που κανονικά θα ήταν τον Οκτώβριο, σημειώνει η εφημερίδα.

(φώτο: Pexels)