• Αρχική
  • Άρθρα
  • Αυστρία: Δυναμώνουν οι φωνές στο ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, για οριστική διαγραφή του πρώην αρχηγού του

Αυστρία: Δυναμώνουν οι φωνές στο ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, για οριστική διαγραφή του πρώην αρχηγού του

Ολοένα και δυναμώνουν οι φωνές στο εσωτερικό του πρώην συγκυβερνώντος στην Αυστρία, ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων,

για οριστική διαγραφή από τις τάξεις του, του πρώην αρχηγού του και πρώην αντικαγκελάριου της χώρας Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, εναντίον του οποίου διενεργείται εισαγγελική έρευνα για απιστία, λόγω της φερόμενης άμεσης εμπλοκής του σε σκάνδαλο διαφθοράς και πολιτικής συναλλαγής, γνωστό ως «Υπόθεση Ίμπιζα», αλλά και σε σκάνδαλο σπατάλης χρημάτων του κόμματος.

Έπειτα από τις απαιτήσεις που πρόβαλε χθες ο πρώην αρχηγός, για άρση της κομματικής διαθεσιμότητας που του έχει επιβληθεί και για μία επιστροφή του στο κόμμα με την ανάληψη από μέρους του της οργάνωσης Βιέννης, αλλά και για το χρίσμα του επικεφαλής υποψήφιου στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στη Βιέννη το ερχόμενο φθινόπωρο, η κορυφή της ηγεσίας των Ελευθέρων, διαχώρισε σήμερα κατηγορηματικά τη θέση της, ζητώντας πλέον να δοθεί «ένα τέλος στο κεφάλαιο Στράχε».

«Μία επιστροφή του Στράχε στο Κόμμα των Ελευθέρων δεν θα είναι δυνατή», αποσαφήνισε σε σημερινές δηλώσεις του, ο διάδοχός του στην αρχηγία του κόμματος, Νόρμπερτ Χόφερ, προσθέτοντας πως αρμόδια για τη διαγραφή του ως κομματικό μέλος, είναι η οργάνωση Βιέννης, η οποία, όπως ο ίδιος ο Χόφερ πιστεύει, «δεν θα αργήσει να προχωρήσει στη διαγραφή».

Σαφέστατα κατά μίας επιστροφής του Στράχε και υπέρ της οριστικής διαγραφής του από το κόμμα — το οποίο ούτως ή άλλως συνταράσσεται από μεγάλες ήττες σε όλες τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις στη χώρα — τάχθηκε σε σημερινές δηλώσεις του ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ελευθέρων, Χέρμπερτ Κικλ.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Κικλ, «το Κόμμα των Ελευθέρων πρέπει να κλείσει οριστικά το κεφάλαιο Στράχε”, ενώ επέκρινε ταυτόχρονα ως ‘ανέκδοτο’ την απαίτηση του Στράχε να αναλάβει την ηγεσία της οργάνωσης στη Βιέννη. Ο Χέρμπερτ Κικλ, ο οποίος είχε διατελέσει υπουργός Εσωτερικών στην συγκυβέρνηση των Ελευθέρων με το Λαϊκό Κόμμα και θεωρείται εκπρόσωπος των «σκληροπυρηνικών» του κόμματος, επισήμανε στις δηλώσεις του πως ο Στράχε (σ.σ. πέραν των κατηγοριών για ανάμιξή του στην «Υπόθεση Ίμπιζα») εμπλέκεται σε μία υπόθεση «όπου κατηγορείται ότι με πιθανώς πλαστογραφημένες αποδείξεις, ζημίωσε το κόμμα για να χρηματοδοτήσει προσωπικές του δαπάνες».

Ο ίδιος ο Κικλ δεν βλέπει να υπάρχουν ενδείξεις για μία διάσπαση του Κόμματος των Ελευθέρων, μετά τις εικασίες που διατυπώνονται από διάφορες πλευρές, πως ο Στράχε, έπειτα μία πιθανολογούμενη διαγραφή του, θα προχωρήσει στην ίδρυση ενός νέου, δικού του κόμματος.

Αποσπώντας σίγουρα ένα μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων και οπαδών από τους Ελεύθερους, ο Στράχε θα επεδίωκε να διεκδικήσει το αξίωμα του δημάρχου και τοπικού κυβερνήτη στις επόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στον δήμο και στο ομόσπονδο κρατίδιο της Βιέννης,

Τροφή για παρόμοιες εικασίες έδωσε και η σημερινή δημοσίευση φωτογραφιών από «μυστική» συνάντηση του πρώην αρχηγού των Ελευθέρων, με τον αυστρο-καναδό πολυεκατομμυριούχο επιχειρηματία Φρανκ Στρόναχ, ο οποίος προ δεκαετίας είχε ιδρύσει δικό του κόμμα πετυχαίνοντας την είσοδο του στη Βουλή, ωστόσο, λίγο μετά αποχώρησε από την πολιτική και το κόμμα του διαλύθηκε.

Σημειώνεται πως στις αντίστοιχες φιλοδοξίες του στο παρελθόν να κυριαρχήσει τη Βιέννη, ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε είχε αποτύχει σε τρεις απόπειρές του κατά τις εκεί εκλογές, τόσο το 2005, όσο επίσης το 2010 και το 2015, όταν οι δημοσκοπήσεις έβλεπαν μια μάχη «στήθος με στήθος» μεταξύ του ίδιου και του Σοσιαλδημοκράτη υποψήφιου Μίχαελ Χόιπλ, ο οποίος τελικά επικράτησε με διαφορά εννέα και πλέον μονάδων.

Ο Μίχαελ Χόιπλ, ο οποίος παραιτήθηκε τον Μάιο του 2018 και διάδοχος του ανέλαβε ο νυν, επίσης σοσιαλδημοκράτης, Μίχαελ Λούντβιγκ, υπήρξε ο δήμαρχος και τοπικός κυβερνήτης με την μακρότερη θητεία (1994 έως 2018) στην ιστορία της Βιέννης.

(φώτο: Pexels)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •