• Αρχική
  • Άρθρα
  • Αυστραλία: Συρρικώνεται το προβάδισμα των Εργατικών έναντι της συντηρητικής συμπολίτευσης ενόψει των εκλογών της 18ης Μαΐου

Αυστραλία: Συρρικώνεται το προβάδισμα των Εργατικών έναντι της συντηρητικής συμπολίτευσης ενόψει των εκλογών της 18ης Μαΐου

Το προβάδισμα των Εργατικών (αξιωματική αντιπολίτευση) έναντι της κυβερνητικής συμμαχίας των συντηρητικών συρρικνώνεται περαιτέρω, ενώ μια εθνικιστική παράταξη αυξάνει το ποσοστό της σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, καταδεικνύει δημοσκόπηση του ινστιτούτου Newspoll που δημοσιεύεται σήμερα, ενώ απομένουν λίγες εβδομάδες ως τις βουλευτικές εκλογές της 18ης Μαΐου.


Η δημοσκόπηση δίνεται στη δημοσιότητα την ημέρα που οι Αυστραλοί που το επιθυμούν μπορούν να αρχίσουν να ψηφίζουν εκ των προτέρων και, επίσης, την ημέρα που ο δεξιός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον και ο ηγέτης των Εργατικών Μπιλ Σόρτεν αναμένεται να αναμετρηθούν στο πρώτο τους τηλεοπτικό ντιμπέιτ.

Κατά τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Newspoll, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας The Australian, το προβάδισμα των Εργατικών μειώθηκε κατά μία εκατοστιαία μονάδα, στο 51% έναντι 49% της συντηρητικής συμμαχίας, σε σύγκριση με δύο εβδομάδες νωρίτερα εντός των ορίων της κυλιόμενης έρευνας. Ο συγκεκριμένος υπολογισμός του ινστιτούτου αφαιρεί τα υπόλοιπα κόμματα από την εικόνα.

Η κυβέρνηση του Μόρισον βρισκόταν οκτώ μονάδες πίσω από τους Εργατικούς (46% έναντι 54%) τον Μάρτιο, πριν προκηρυχθούν οι εκλογές.

Μολονότι η κούρσα γίνεται ολοένα πιο αμφίρροπη, οι Εργατικοί αναμένεται να κερδίσουν από έξι ως δέκα περισσότερες έδρες και να μπορέσουν να σχηματίσουν την επόμενη κυβέρνηση, κατά τη δημοσκόπηση.

Ωστόσο οι συμφωνίες με μικρότερα κόμματα ενδέχεται να βοηθήσουν την κυβερνητική συμμαχία.

Το Ενωμένο Αυστραλιανό Κόμμα του μεγιστάνα των μεταλλείων και των ορυχείων Κλάιβ Πάλμερ, ο οποίος διεξάγει εκστρατεία α λα Τραμπ, με κεντρικό του σύνθημα το ότι θα κάνει «την Αυστραλία σπουδαία ξανά», ξεπέρασε το ακροδεξιό Ένα Έθνος και οδεύει να γίνει η ισχυρότερη από τις ήσσονες παρατάξεις, συγκεντρώνοντας περί το 5% των ψήφων, υποδεικνύει η δημοσκόπηση.

Οι Εργατικοί εξαγγέλλουν αύξηση των δαπανών για την εκπαίδευση, την υγεία και την πρόνοια. Υπόσχονται υψηλότερες επιδοτήσεις στους βρεφονηπιακούς και τους παιδικούς σταθμούς που φροντίζουν τα παιδιά ενός εκατομμυρίου οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα και δωρεάν οδοντιατρική φροντίδα για τους ηλικιωμένους.

Ο Μόρισον επικεντρώνει τη δική του εκστρατεία σε ζητήματα όπως είναι αυτά της μετανάστευσης και της άμυνας, μεταξύ άλλων. Χθες υποσχέθηκε σε ομιλία του να μειώσει τον αριθμό των μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα σε ετήσια βάση και να παγώσει την εισδοχή προσφύγων. Σήμερα, αναμένεται να εξαγγείλει σε ομιλία του στη Δυτική Αυστραλία την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών.

Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου Newspoll βασίστηκε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 2.136 ψηφοφόρων και διενεργήθηκε από την Παρασκευή ως χθες Κυριακή. Το περιθώριο στατιστικού σφάλματος είναι ±2,3%.

(φώτο: Pexels)