• Αρχική
  • Άρθρα
  • Αυστραλία: Ο πρωθυπουργός Μόρισον χαιρετίζει τη “μετριοπάθεια” που επέδειξε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν με τις νέες δηλώσεις του

Αυστραλία: Ο πρωθυπουργός Μόρισον χαιρετίζει τη “μετριοπάθεια” που επέδειξε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν με τις νέες δηλώσεις του

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον, ο οποίος έχει επικρίνει έντονα τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου σχετικά με το μακελειό σε δύο τεμένη του Κράισττσερτς, εκτίμησε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει έκτοτε επιδείξει κάποια «μετριοπάθεια».


Ο Μόρισον εξέφρασε συγκεκριμένα την ικανοποίησή του για ένα άρθρο του Ερντογάν που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στην Washington Post, μετά τη διπλωματική κρίση που προκάλεσε μεταξύ Τουρκίας, Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας.

«Έχουν σημειωθεί πρόοδοι σε αυτό το θέμα» και «έχουμε ήδη παρατηρήσει μια μετριοπάθεια στις δηλώσεις του προέδρου», επεσήμανε ο Αυστραλός πρωθυπουργός αναφερόμενος στο άρθρο του Ερντογάν.

Τη Δευτέρα ο Τούρκος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι η επίθεση στο Κράισττσερτς, όπου ένας υπέρμαχος της υπεροχής της λευκής φυλής σκότωσε 50 πιστούς σε δύο τεμένη, ήταν μια επίθεση εναντίον του ισλάμ και εναντίον της Τουρκίας.

«Δεν είναι μια μεμονωμένη πράξη, είναι κάτι οργανωμένο», είχε τονίσει ο Ερντογάν στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στη δυτική Τουρκία.

Παράλληλα είχε προειδοποιήσει ότι όσοι Αυστραλοί είναι εχθρικοί προς το ισλάμ θα έχουν την ίδια τύχη που είχαν οι Αυστραλοί στρατιώτες που σκοτώθηκαν στη μάχη της Καλλίπολης στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στο άρθρο του στην αμερικανική εφημερίδα ο Ερντογάν, αν και δεν επαναλαμβάνει τις δηλώσεις αυτές, επιτίθεται εκ νέου στις χώρες του δυτικού κόσμου που παραμένουν σιωπηλές μπροστά στην ισλαμοφοβία.

Για τον Μόρισον αυτό φαίνεται να αποτελεί μία δίοδο για την έξοδο από τη διπλωματική κρίση.

Χθες Τετάρτη ο Αυστραλός πρωθυπουργός είχε χαρακτηρίσει τις δηλώσεις Ερντογάν «απερίσκεπτες», «απεχθείς» και «προσβλητικές». Είχε επίσης ζητήσει την απόσυρσή τους και είχε προειδοποιήσει ότι «όλες οι επιλογές» παραμένουν ανοικτές σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Αυστραλίας- Τουρκίας.

Ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, ο Φαρχετίν Αλτούν, αντέδρασε χθες γράφοντας στο Twitter: «οι δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν έχουν δυστυχώς βγει εκτός συγκειμένου».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου έγιναν «σε ένα ιστορικό πλαίσιο παλαιών και νέων επιθέσεων εναντίον της Τουρκίας».

(φώτο: Eurokinissi)