• Αρχική
  • Άρθρα
  • Αυστραλία: Ένα ακροδεξιό κόμμα, αλλάζει το όνομά του σε “Κίτρινα Γιλέκα”

Αυστραλία: Ένα ακροδεξιό κόμμα, αλλάζει το όνομά του σε “Κίτρινα Γιλέκα”

Ένα μικρό, ακροδεξιό κόμμα της Αυστραλίας που αντιτίθεται στη μετανάστευση άλλαξε επισήμως το όνομά του σε «Κίτρινα Γιλέκα Αυστραλίας»,

με την ελπίδα να εκμεταλλευθεί τη δημοτικότητα του κινήματος αμφισβήτησης που γεννήθηκε στη Γαλλία με την ευκαιρία των βουλευτικών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν τον Μάιο.

Το κόμμα, το οποίο μέχρι πρότινος ονομαζόταν «Ένωση για την Αυστραλιανή Ελευθερία», διευκρίνισε ότι η εκλογική επιτροπή ενέκρινε την αλλαγή του ονόματός του εγκαίρως ώστε να μπορέσει να πραγματοποιήσει την προεκλογική του εκστρατεία με τη νέα ονομασία.

Η πρόεδρος του κόμματος Ντέμπι Ρόμπινσον εξήγησε ότι η επιλογή του ονόματος «Κίτρινα Γιλέκα Αυστραλίας» έγινε διότι τα «κίτρινα γιλέκα» στη Γαλλία εκπροσωπούν, σύμφωνα με την ίδια, «τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους που ανησυχούν για την παγκοσμιοποίηση, τη μετανάστευση και το κόστος ζωής».

«Θέλουμε να βγάλουμε το κίνημα αυτό από τον δρόμο και να το φέρουμε στο κοινοβούλιο. Θα είμαστε η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα το κάνει», επεσήμανε σε βίντεο που ανήρτησε στον ιστότοπο του κόμματος.

Με έδρα τη Μελβούρνη η Ένωση για την Αυστραλιανή Ελευθερία ιδρύθηκε το 2015 και στις προηγούμενες εκλογές του 2016 συγκέντρωσε λιγότερο από 0,2%. Ωστόσο στις δημοτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στη συνέχεια είδε τα ποσοστά του να αυξάνονται.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον αναμένεται να κηρύξει βουλευτικές εκλογές κάποια στιγμή μεταξύ της 11ης και της 25ης Μαΐου.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι Εργατικοί που βρίσκονται στην αντιπολίτευση φαίνεται να προηγούνται του κυβερνητικού συνασπισμού.

photo:pexels