Άρχισε τον…έρανο για τις εκλογές ο Μπάιντεν: Μαζεύει χρήματα από δωρητές

Για πρώτη φορά από τότε που ανακοίνωσε επισήμως την υποψηφιότητά του για το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του 2024, ο Τζο Μπάιντεν ξεκίνησε να συγκεντρώνει χρήματα για την προεκλογική του εκστρατεία.

Ο Δημοκρατικός συμμετείχε σε δύο εκδηλώσεις στη Νέα Υόρκη, στις οποίες παρέστησαν πλούσιοι δωρητές.

Μία από αυτές πραγματοποιήθηκε σε διαμέρισμα στην 5η Λεωφόρο, στο σπίτι ενός πρώην επικεφαλής της εταιρείας επενδύσεων Blackstone, του Τόνι Τζέιμς, ο οποίος πρόσφατα επελέγη να συμμετέχει σε επιτροπή επίβλεψης του Λευκού Οίκου.

Ενώπιον των προσκεκλημένων, οι οποίοι, σύμφωνα με το CNBC πλήρωσαν 25.000 το άτομο, ο 80χρονος Μπάιντεν αναφέρθηκε στο βασικό του μειονέκτημα: την ηλικία του. Εκτίμησε ότι είναι ένα «νόμιμο» ζήτημα και διαβεβαίωσε ότι δεν έλαβε «αυτόματα» την απόφαση να είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Washington Post και του τηλεοπτικού δικτύου ABC, το 68% των Αμερικανών θεωρούν τον Μπάιντεν πολύ μεγάλο για μια δεύτερη θητεία. Μόνο το 44% έχει την ίδια άποψη για τον 76χρονο Τραμπ.

Η δημοτικότητα του προέδρου, με βάση την ίδια δημοσκόπηση, έφτασε στο χαμηλότερο σημείο της, 36%, πολύ μικρότερο ποσοστό σε σχέση με τον Τραμπ, τον Τζέραλντ Φορντ και τον Τζίμι Κάρτερ στο ίδιο σημείο της καριέρας τους, τρεις πρόεδροι που δεν κατάφεραν να επανεκλεγούν.

Παρά τις απογοητευτικές δημοσκοπήσεις, η ομάδα του Μπάιντεν έχει μεγάλες οικονομικές φιλοδοξίες, σε μια χώρα που η συγκέντρωση χρημάτων από έναν υποψήφιο θεωρείται βαρόμετρο της δυναμικής του.

Σύμβουλοι της προεκλογικής εκστρατείας του δήλωσαν στην Washington Post ότι ελπίζουν να συγκεντρώσουν συνολικά περισσότερα από 2 δισεκ. δολάρια.

Το στρατόπεδο του Ντόναλντ Τραμπ, του πιο σοβαρού του αντιπάλου, διαβεβαιώνει ότι η πρόσφατη απαγγελία κατηγοριών εναντίον του έδωσε ώθηση στις δωρεές υπέρ του.

Τραμπ και ΝτεΣάντις

Η μη κυβερνητική οργάνωση Open Secrets, που ειδικεύεται στην πολιτική χρηματοδότηση, εκτιμά ότι η προεδρική κούρσα του 2024 ενδέχεται να είναι η πιο κοστοβόρα στην ιστορία των ΗΠΑ, ξεπερνώντας τα 5,7 δισεκ. δολάρια που δαπανήθηκαν για την εκστρατεία του 2020, ένα ποσό που ήταν ήδη ρεκόρ.

Ο πρώην πρόεδρος έχει δηλώσει πως συγκέντρωσε περίπου 18 εκατ. δολάρια από τις 15 Νοεμβρίου 2022 ως τις 31 Μαρτίου 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα.

Όμως η προεκλογική του ομάδα διαβεβαιώνει ότι συγκέντρωσε σχεδόν ίδιο ποσό – περισσότερα από 15 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με το Politico— τις δύο εβδομάδες μετά την απαγγελία κατηγοριών εναντίον του, στις 31 Μαρτίου.

Από την πλευρά του ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις, ο οποίος ενδέχεται να ανακοινώσει σύντομα την υποψηφιότητά του για το χρίσμα του κόμματός του, έχει στη διάθεσή του περισσότερα από 100 εκατ. δολάρια.

(απεμπε – απεμπε-EPA POOL photo)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί