Απορρίπτει η Μιανμάρ την έκθεση του ΟΗΕ για εγκλήματα κατά των Ροχίνγκια

Για «ψευδείς ισχυρισμούς των υπηρεσιών του ΟΗΕ» κάνει λόγο η Μιανμάρ, απορρίπτοντας την έκθεση του Οργανισμού, στην οποία αναφέρεται πιθανή διάπραξη εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας από τον στρατό της σε βάρος των μουσουλμάνων Ροχίνγκια.

 

Οι ερευνητές του ΟΗΕ κατηγορούν, στο πόρισμά τους, τον στρατό της Μιανμάρ για γενοκτονία σε βάρος των Ροχίνγκια.

Το 2017, περισσότεροι από 700.000 μουσουλμάνοι Ροχίνγκια διέφυγαν στο Μπανγκλαντές έπειτα από επίθεση που εξαπέλυσε ο στρατός σε αντίποινα για επιθέσεις ανταρτών Ροχίνγκια σε μεθοριακά φυλάκια. Η καταστολή αυτή χαρακτηρίστηκε από τον ΟΗΕ «εθνοκάθαρση», κατηγορία την οποία απέρριψαν οι αρχές της Μιανμάρ.

Η Αποστολή Εγκαθίδρυσης των Γεγονότων (MEF) του ΟΗΕ για τη Μιανμάρ, η οποία δημιουργήθηκε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ τον Μάρτιο του 2017, εκτίμησε πως «οι ανώτεροι στην ιεραρχία του στρατού της Μιανμάρ, περιλαμβανομένου του επικεφαλής Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο ερευνών και διώξεων για γενοκτονία στη βόρεια πολιτεία Ραχίν καθώς και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου στις πολιτείες Ραχίν, Κατσίν και Σαν.

«Δεν έχουμε εξουσιοδοτήσει την MEF (Αποστολή εγκαθίδρυσης γεγονότων του ΟΗΕ) να εισέλθει στη Μιανμάρ, αυτός είναι ο λόγος που δεν αποδεχόμαστε κανένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» δήλωσε ο Ζάου Χτάι, εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Μιανμάρ, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας «Ανεξάρτητης Επιτροπής Έρευνας» από τη Μιανμάρ προκειμένου να απαντήσει στους «ψευδείς ισχυρισμούς των υπηρεσιών του ΟΗΕ».

Ο Ζάου Χτάι καταφέρθηκε επίσης κατά της απόφασης του Facebook -το οποίο επέκριναν οι ερευνητές του ΟΗΕ επειδή επέτρεψε τη διάδοση ομιλιών μίσους- να κλείσει τη σελίδα του στρατηγού Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, λόγω «παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Ο Ζάου Χτάι εκτίμησε πως η απόφαση αυτή πλήττει τις προσπάθειες της κυβέρνησης της Μιανμάρ να προωθήσει την «εθνική συμφιλίωση».

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...