Απορρίφθηκε λόγω Εθνικής Δεξιάς ο ιταλικός προϋπολογισμός

Την απόρριψη του ιταλικού προϋπολογισμού αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή,

προτείνοντας την έναρξη της διαδικασίας του «υπερβολικού ελλείμματος» και προλειαίνοντας το έδαφος για την επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Ρώμης.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ανακοίνωσε και επισήμως την απόρριψη του προϋπολογισμού για το 2019, τονίζοντας ότι δεν ευθυγραμμίζεται με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, ως προς το έλλειμμα και κυρίως, ως προς το χρέος.

«Τα πράγματα στην Ιταλία είναι ανησυχητικά. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα παρουσιαστούν ακόμη περισσότερα προβλήματα» επεσήμανε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε: «Αυτό που προτείνει η Ρώμη οδηγεί στην αστάθεια. Θα πρέπει να έχουμε νέες συζητήσεις με τις ιταλικές αρχές».

Το προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού προβλέπει περικοπές φόρων, μείωση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης και αύξηση των κοινωνικών δαπανών-μέτρα, τα οποία «οδηγούν» το έλλειμμα στο απαγορευτικό για την Ε.Ε. επίπεδο του 2,4% του ΑΕΠ.

Σε μία κίνηση καλής θελήσεως, ως απάντηση στις ενστάσεις της Κομισιόν, η Ρώμη δεσμεύτηκε να αυξήσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, να περιορίσει τις σπατάλες και να θεσπίσει έναν δημοσιονομικό «κόφτη», ο οποίος θα διασφαλίζει ότι το έλλειμμα δεν θα υπερβεί τον προϋπολογισμένο στόχο (σ.σ. 2,4% του ΑΕΠ).

Από την πλευρά τους, ωστόσο, οι Βρυξέλλες επιμένουν σε μείωση των δαπανών και αύξηση των εσόδων, προκειμένου το έλλειμμα να περιοριστεί στο 1%, όπως είχε συμφωνηθεί με την προηγούμενη κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι, και το δημόσιο χρέος, το οποίο είναι το δεύτερο υψηλότερο στην Ε.Ε. (σ.σ. 130% του ΑΕΠ), να τεθεί άμεσα σε εξορθολογισμό.

O Ντομπρόβσκις, ως εκ τούτου, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές φήμες, ανακοίνωσε ότι η Κομισιόν προτείνει την έναρξη της διαδικασίας «υπερβολικού ελλείμματος» εις βάρος της Ρώμης, εξέλιξη η οποία προλειαίνει το έδαφος για την επιβολή κυρώσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελική απόφαση για την έναρξη της σχετικής διαδικασίας, θα ληφθεί από τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εντός των επόμενων δύο εβδομάδων.

«Η μη συμμόρφωση της Ιταλίας είναι ιδιαιτέρως σοβαρή» υπογράμμισε από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί. «Η σημερινή απόφαση συνιστά τη λογική συνέπεια των κινήσεων της ιταλικής κυβέρνησης» έσπευσε να προσθέσει.

«Τα ερωτηματικά και οι αμφιβολίες για την ανάπτυξη, το έλλειμμα και το χρέος παραμένουν, και εξακολουθούμε να μην λαμβάνουμε απαντήσεις στις ερωτήσεις μας» συνέχισε στο ίδιο πλαίσιο. «Αυτός ο προϋπολογισμός φέρει κινδύνους για την ιταλική οικονομία και τους Ιταλούς φορολογούμενους».

«Αναλαμβάνουμε τις πολιτικές και νομικές ευθύνες για το συμφέρον των Ιταλών. Το χρέος παραμένει το κύριο μέλημά μας. Είναι σοβαρή πηγή ανησυχίας» επεσήμανε, καταλήγοντας.

Από Sputnik

  • 33
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...