• Αρχική
  • Άρθρα
  • Άρθρα
  • Απόφαση-σταθμός στη Σρι Λάνκα μια εβδομάδα μετά τις βομβιστικές επιθέσεις ανήμερα της Ανάστασης των Καθολικών (ΒΙΝΤΕΟ)

Απόφαση-σταθμός στη Σρι Λάνκα μια εβδομάδα μετά τις βομβιστικές επιθέσεις ανήμερα της Ανάστασης των Καθολικών (ΒΙΝΤΕΟ)

Αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις!
Ρεπορτάζ: Νεκτάριος Αρχοντίου

Η Σρι Λάνκα μετά τις πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις, που σκότωσαν 253 άτομα, ανακοινώνει πως στη χώρα πλέον απαγορεύονται όλα τα είδη κάλυψης προσώπου, συμπεριλαμβανομένων και των μπουρκών!

Συγκεκριμένα, λίγες μέρες μετά τις συντονισμένες επιθέσεις αυτοκτονίας, ο καθηγητής αστυνομίας της Σρι Λάνκα, Ασού Μαρασίνγχε, κάλεσε σε απαγόρευση της μπούρκας σε ολόκληρη τη χώρα, προκειμένου να εμποδίσουν τους άνδρες και τις γυναίκες τρομοκράτες να τις χρησιμοποιήσουν για να καλύψουν τα πρόσωπά τους.

Ο καθηγητής Μαρασίνγχε, ο οποίος είναι μέλος του Ηνωμένου Εθνικού Κόμματος, μέσω Facebook δήλωσε πως επρόκειτο να παρουσιάσει ένα νομοσχέδιο επάνω στο το θέμα. Συνέχισε να ισχυρίζεται ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες τρομοκράτες έχουν χρησιμοποιήσει τη μπούρκα στο παρελθόν για να καλυφθούν ενώ διέπρατταν διαφόρων ειδών εγκλήματα.

Το νέο διάταγμα που θα τεθεί σε ισχύ από τη Δευτέρα, ορίζει ξεκάθαρα πως οι μουσουλμάνες γυναίκες στη Σρι Λάνκα δεν θα είναι πλέον σε θέση να φορούν οτιδήποτε που θα καλύπτει τα πρόσωπά τους.

Εκτός από τη μπούρκα απαγορεύεται και η χρήση του nigab, που καλύπτει τα πάντα εκτός από τα μάτια. Αυτό που δεν επηρεάζεται από την εν λόγω νομοθεσία είναι η μαντήλα, που αφήνει το πρόσωπο εκτεθειμένο και καλύπτει μόνο τα μαλλιά και το λαιμό.

«Η απαγόρευση αυτή, γίνεται με σκοπό να διασφαλιστεί η εθνική ασφάλεια. Κανείς δεν πρέπει να κρύβει τα πρόσωπά του για να δυσκολέψει την ταυτοποίηση από τις αρχές», δήλωσε το γραφείο του προέδρου Sirisena σε την Κυριακή.

Η απόφαση αναμένεται να επιφέρει αναταραχές παρά το ότι, οι μουσουλμάνοι στη χώρα είναι περίπου το 10% του πληθυσμού.

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ θεωρούν ότι μέλη της ένοπλης οργάνωσης που κατηγορείται για τις πολύνεκρες επιθέσεις ανήμερα της Ανάστασης των Καθολικών στη Σρι Λάνκα πιθανόν να διαφεύγουν και να σχεδιάζουν περισσότερα χτυπήματα, δήλωσε σήμερα η αμερικανίδα πρέσβις στη Σρι Λάνκα.

«Θεωρούμε ότι η τρομοκρατική απειλή υφίσταται και πιθανόν να υπάρχουν ενεργά στοιχεία που να σχεδιάζουν (επιθέσεις). Ενεργά μέλη της οργάνωσης που πραγματοποίησε τις τρομοκρατικές επιθέσεις ανήμερα το Πάσχα πιθανόν να είναι ασύλληπτα”, δήλωσε η Αλάινα Τέπλιτς σε συνέντευξή της στο Reuters.

«Σαφώς έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι η ομάδα που πραγματοποίησε τις επιθέσεις δεν έχει πλήρως καταστεί ανενεργή. Θεωρούμε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη σχεδιασμός (επιθέσεων)».

Οι αρχές της Σρι Λάνκα ανακοίνωσαν σήμερα ότι μεταξύ των 253 νεκρών από τις επιθέσεις της 21ης Απριλίου σε εκκλησίες και ξενοδοχεία υπάρχουν 42 ξένοι υπήκοοι: 11 από την Ινδία, 6 από τη Βρετανία, 4 από την Κίνα και 3 από τη Δανία. Δώδεκα ξένοι εξακολουθούν να θεωρούνται αγνοούμενοι και πιθανόν οι σοροί τους να βρίσκονται μεταξύ εκείνων που δεν έχουν αναγνωριστεί στο νεκροτομείο του Κολόμπο.

Ο προηγούμενος επίσημος απολογισμός έκανε λόγο για 40 ξένους υπήκοους μεταξύ των νεκρών.

(φώτο: Pexels)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...