Από δήμιος του ISIS στις επιθέσεις σε Παρίσι και Βρυξέλλες

Ένας από τους υπόπτους για τις τζιχαντιστικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2015 - 2016 στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες, ο Οσάμα Κραγιέμ, αναγνωρίστηκε από τη βελγική αστυνομία ως ένας από τους δημίους

του ιορδανού πιλότου, ο φόνος του οποίου στις αρχές του 2015 στη Συρία είχε κινηματογραφηθεί από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και είχε συγκινήσει ολόκληρο τον κόσμο.

Η πληροφορία, η οποία δημοσιεύεται από τη βελγική εφημερίδα «La Derniere Heure (DH)», επιβεβαιώθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο από πηγή που γνωρίζει την υπόθεση.

«Είναι ακριβές, μπορέσαμε να διαπιστώσουμε ότι ήταν αυτός», δήλωσε η συγκεκριμένη πηγή για τον Οσάμα Κραγιέμ, εις βάρος του οποίου μπορεί συνεπώς να ασκηθεί δίωξη για «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Ο τζιχαντιστής, ο οποίος γεννήθηκε το 1992 στη Σουηδία από γονείς Σύρους πρόσφυγες, θεωρείται ύποπτος-κλειδί του τζιχαντιστικού πυρήνα ο οποίος ευθύνεται για τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι (130 νεκροί) και γι’ αυτές που πραγματοποιήθηκαν στις 22 Μαρτίου 2016 στις Βρυξέλλες (32 νεκροί).

Έχουν απαγγελθεί εις βάρος του κατηγορίες γι’ αυτές τις δύο υποθέσεις και είναι φυλακισμένος στο Βέλγιο αφότου συνελήφθη στις 8 Απριλίου 2016 στις Βρυξέλλες.

Την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτές είχε αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος, μια οργάνωση μέσω της οποίας ο Κραγιέμ έφυγε το 2014 για να πολεμήσει στη Συρία, πριν επιστρέψει στην Ευρώπη το καλοκαίρι του 2015 ανάμεσα στους πρόσφυγες που έφθαναν στα ελληνικά νησιά.

Ο Οσάμα Κραγιέμ είναι πλέον ύποπτος ότι συμμετείχε στον φόνο του Μάαζ αλ Κασασμπέχ, ενός πιλότου της ιορδανικής Πολεμικής Αεροπορίας ο οποίος κάηκε ζωντανός μέσα σε κλουβί τον Ιανουάριο του 2015, μερικές ημέρες αφού αιχμαλωτίστηκε από το Ισλαμικό Κράτος μετά την πτώση του αεροπλάνου του.

Σύμφωνα με την «DH», η βελγική ομοσπονδιακή αστυνομία αναγνώρισε τον τζιχαντιστή ως «έναν από τους δράστες της εκτέλεσης» μέσα σε μια ομάδα στρατιωτών που εμφανίζονταν με καλυμμένο το πρόσωπο στις εικόνες της προπαγάνδας του Ισλαμικού Κράτους.

Το βίντεο της εκτέλεσης του πιλότου, το οποίο δημοσιοποιήθηκε μερικές εβδομάδες αργότερα, είχε προκαλέσει την αγανάκτηση της διεθνούς κοινότητας και έκανε την Ιορδανία, μέλος του υπό την Ουάσινγκτον διεθνούς συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών, να εντείνει τα πλήγματά της στη Συρία.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu