• Αρχική
  • Άρθρα
  • Απλή πλάκα ή κάτι περισσότερο: Η απάντηση της Γροιλανδίας στην… πρόταση Τραμπ (ΒΙΝΤΕΟ)

Απλή πλάκα ή κάτι περισσότερο: Η απάντηση της Γροιλανδίας στην… πρόταση Τραμπ (ΒΙΝΤΕΟ)

«Είμαστε διαθέσιμοι για δουλειές, αλλά όχι για πώληση».

Αυτό το μήνυμα στέλνει η Γροιλανδία στον Ντόναλντ Τραμπ και στην ιδέα του, σύμφωνα με αμερικανικά δημοσιεύματα, να αγοράσει το νησί.

Ο πρώην πρωθυπουργός Λαρς Λόκε Ράσμουσεν δήλωσε σχετικά στο twitter πως «πρέπει να είναι πρωταπριλιάτικο αστείο. Εντελώς ετεροχρονισμένα».

Στο ίδιο κλίμα, ο Σ.Έσπερσεν, εκπρόσωπος του Δανικού Λαϊκού Κόμματος για εξωτερικές υποθέσεις, μιλώντας σε ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ανέφερε «αν το σκέπτεται αληθινά αυτό, τότε είναι η τελική απόδειξη πως έχει τρελαθεί». «Αυτό που συμβαίνει είναι προσβολή κατά της Δανίας και κατά του λαού της Γροιλανδίας ο οποίος ξαφνικά θεωρείται εμπόρευμα που μπορούμε να πουλήσουμε.» Οι Γροιλανδοί είναι όλοι Δανοί πολίτες είναι εντελώς αδιανόητο αυτό που έχει ξεκινήσει.

Στην ατζέντα του Αμερικανού προέδρου, βρίσκεται μια επίσκεψη στην Κοπεγχάγη τον Σεπτέμβριο, ενώ η Αρκτική θα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη στη διάρκεια των συναντήσεών του με τους πρωθυπουργούς της Δανίας και της Γροιλανδίας, η οποία είναι αυτόνομο έδαφος της Δανίας.

Ακόμη, δεν έχει ξεκαθαριστεί το αν τα Αμερικανικά δημοσιεύματα αληθεύουν. Μερικοί σύμβουλοι του Τραμπ θεώρησαν το όλο θέμα μια φάρσα, ωστόσο μερικοί άλλοι στον Λευκό οίκο θεώρησαν πως ο μεγιστάνας πρόεδρος των ΗΠΑ, πράγματι θέλει να αγοράσει τη Γροιλανδία!

Μιλώντας στο Reuters, η Όγια Χέμνιτς ανέφερε «είμαι σίγουρη πως οι περισσότεροι στη Γροιλανδία πιστεύουν πως είναι καλύτερα να έχουν μια σχέση με τη Δανία απ’ ό,τι με τις ΗΠΑ, μακροπρόθεσμα. Η βουλευτής του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος της Γροιλανδίας, του Inuit Ataqatigiit (IA), πρόσθεσε «το πρώτο που σκέπτομαι είναι ‘Όχι, ευχαριστώ‘».

Η πρωθυπουργός Μέτε Φρέντερικσεν και ο υπουργός Εξωτερικών Γέπε Κόφοντ, αλλά και η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κοπεγχάγη δεν έκαναν κάποιο σχόλιο.

Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στη Δανία, Ρ.Γκίφορντ, δήλωσε «Ω Θεέ μου. Ως κάποιος που αγαπά τη Γροιλανδία, έχει πάει εκεί εννέα φορές σε κάθε γωνιά και που αγαπά τον λαό, αυτή είναι μια πλήρης και ολοκληρωτική καταστροφή».

Όσοι παίρνουν τα αμερικανικά δημοσιεύματα στα σοβαρά, σκέφτονται πως ο Τραμπ θέλει την Γροιλανδία λόγω της στρατηγικής της θέσης και των μεταλλευτικών της πόρων.

Είναι όμως έτσι τα πράγματα ή κρύβεται κάτι άλλο στο βάθος, αυτής της «περίεργης» ενέργειας του Τραμπ;


(φώτο: Pexels)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •