Aπίστευτο: Το πείραμα που δείχνει την…κατάντια μας- Εσείς το τολμάτε;

Ένας δημοσιογράφος από την πασίγνωστη εφημερίδα Guardian, O Dominic Rushe, αποφάσισε να κάνει κάτι «τρελό».

Έχοντας εθιστεί (όπως οι περισσότεροι) στη χρήση «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων, προσπάθησε να θέσει μια προσωπική πρόκληση στον εαυτό του.

Να αφήσει στην άκρη το πολυαγαπημένο του και τελευταίας τεχνολογίας κινητό και να χρησιμοποιήσει για μια εβδομάδα στη θέση του, ένα παλιο, που του επιτρέπει μόνο να πάρει τηλέφωνο και να στείλει ίσως κάποιο μήνυμα.

Για να νιώθει πιο καλά στη διάαρκεια του πειράματος, αποφάσισε να χρησιμοποιεί το smarthphone του, μόνο όταν είναι στο σπίτι, όπως κάνει με το λάπτοπ του.

Όπως περιγράφει, η πρώτη μέρα ήταν υπερβολικά αγχωτική για εκείνον. Τι θα γινόταν αν έχανε κάποιο σημαντικό e-mail ή κάποιο επείγον μήνυμα από την οικογένεια και τους φίλους του, σκέφτηκε, ενώ προσθέτει πως είχε ενημερώσει στο γραφείo όπου δουλεύει, ότι πλέον χρησιμοποιεί παλιάς τεχνολογίας κινητό. Ωστόσο αυτό δεν τον έκανε να νιώθει καλύτερα, σημειώνει.

«Kατάλαβα πόσο εξαρτημένος ήμουν, καθώς κυλούσε η εβδομάδα», τονίζει. Λόγω του ότι κοιτάμε κάθε λίγο το κινητό μας, φτάσαμε να χάνουμε τη συγκέντρωση μας ταχύτερα από ένα χρυσόψαρο (οκτώ δευτερόλεπτα για μας, εννέα για το χρυσόψαρο, σύμφωνα με μία μελέτη). Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, βρήκε τον εαυτό του δεκάδες φορές απλά να ανοίγει το παλιό του τηλέφωνο και κοιτάει το φως στην οθόνη, παρόλο που ήξερε ότι δεν κάνει τίποτα, παρομοιάζοντας τον εαυτό του με έναν πρώην καπνιστή που χτυπά τις τσέπες του για τον αναπτήρα του. Σε κάθε ήσυχη στιγμή, ήθελα να ελέγξω το τηλέφωνό μου, σημειώνει.

Συνεχίζει εξιστορώντας τα όσα βίωσε σε αυτό το ιδιόμορφο «πείραμα«. Βγήκα για πίτσα με το φίλο μου, αρχίσαμε να συζητάμε για τις εκλογές του 2020 στην Αμερική και ένιωσα οτι για κάθε τι έπρεπε να συμβουλεύομαι το κινητό μου. Κατόπιν μιλήσαμε για το Brexit, πάλι χρειαζόμουν το κινητό μου. Όταν ο φίλος μου σηκώθηκε απ το τραπέζι και πήγε στην τουαλέτα -το μαντέψατε- ήθελα το κινητό μου, πρόσθεσε. Αργότερα, καθώς βλέπω τηλεόραση, αισθάνομαι ότι μου λείπει το τηλέφωνο. Πότε ήταν η τελευταία φορά που έβλεπα κάτι χωρίς να με αποσυντονίζει η δεύτερη μικρή οθόνη; αναρωτιέται.

Έχοντας φτάσει στα μέσα της εβδομάδας έχει αρχίσει να γράφει και να σχεδιάζει, για να περνάει την ώρα του αντί να κάθεται στο κινητό. Τουλάχιστον αυτές οι σκέψεις και τα σχέδια, είναι δικά μου, προσθέτει.

Φυσικά, υπάρχουν προβλήματα. Χωρίς ένα βιβλίο, η διαδρομή στο μετρό είναι ανυπόφορη. Καθισμένος ήσυχα, περιμένω τη στάση μου. Όλοι οι άλλοι κοιτάζουν ακόμα πιο έντονα στις οθόνες τους, αναφέρει. Φτάνω στη δουλειά μου. Μετά από δύο ώρες, παραδέχομαι ότι βαριέμαι.

Μου λείπουν όσα μπορούσα να κάνω με το νέο μου κινητό – το βιβλίο δεν τα έχει, ούτε το παλιάς τεχνολογίας τηλέφωνο. Επίσης δεν μπορώ να γράψω καλά στη μικροσκοπική οθόνη, χρειάζομαι τα γυαλιά μου. Στο δρόμο για το σπίτι μου, βλέπω ένα εκπληκτικό ηλιοβασίλεμα. Το Μανχάταν βαμμένο σε κόκκινο και χρυσό. Παρατηρώ πως ταυτόχρονα τόσοι πολλοί άνθρωποι τραβούν φωτογραφίες για το Instagram, τονίζει.

Στο τέλος της εβδομάδας, η χρήση του smarthphone μου μειώθηκε κατά 73%. Αισθάνομαι πολύ ευχαριστημένος από τον εαυτό μου και ίσως λίγο πιο κεντραρισμένος. Δίνω περισσότερη προσοχή, αισθάνομαι λιγότερο αποσυντονισμένος, αναφέρει.

Εξακολουθεί να υπάρχει η αίσθηση ότι μου λείπει κάτι, αλλά, για να είμαι ειλικρινής, πάντα ένιωθα ότι και το τηλέφωνό μου δεν με βοηθούσε σε αυτό, καταλήγει.

Διαβάζοντας το παραπάνω, ας σκεφτεί ο καθένας μας, πόσο εξαρτημένος είναι από το smarthpone του και εν γένει την τεχνολογία και πόσα χάνει από όσα γίνονται γύρω του καθημερινά.

Κατόπιν, σκεφτείτε, θα μπορούσατε εσείς να αντέξετε χωρίς το αγαπημένο σας smartphone έστω και για μια εβδομάδα;

(φώτο: Pexels)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...