• Αρχική
  • Άρθρα
  • «Απίστευτο» κι όμως αληθινό: Ο Ερντογάν απειλεί τις ΗΠΑ- «Θα κλείσουμε δυο αμερικανικές βάσεις στρατηγικής σημασίας»

«Απίστευτο» κι όμως αληθινό: Ο Ερντογάν απειλεί τις ΗΠΑ- «Θα κλείσουμε δυο αμερικανικές βάσεις στρατηγικής σημασίας»

Φαίνεται πως εντείνονται ακόμη μια φορά οι σχέσεις των δυο χωρών.

Ο Ερντογάν απείλησε σήμερα να κλείσει «εάν είναι αναγκαίο», όπως τόνισε, δύο στρατηγικής σημασίας στρατιωτικές βάσεις που χρησιμοποιούνται από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Τουρκία, σε απάντηση των αμερικανικών απειλών για την επιβολή κυρώσεων και της υιοθέτησης της απόφασης αναγνώρισης της αρμενικής γενοκτονίας που υιοθετήθηκε από την αμερικανική Γερουσία.

«Εάν υπάρξει ανάγκη, μπορούμε να κλείσουμε το Ιντσιρλικ και μπορούμε να κλείσουμε το Κιούρετσικ», είπε σε συνέντευξή του στο δίκτυο A Haber TV. «Εάν μας απειλούν με την επιβολή αυτών των κυρώσεων, φυσικά θα απαντήσουμε», προειδοποίησε ο Ερντογάν.

Πρέπει ωστόσο να πούμε πως η εν λόγω απειλή δεν είναι κάτι το καινούριο…αφού επαναλαμβάνεται συστηματικά από Τουρκία, σε κάθε όξυνση της διπλωματικής έντασης ανάμεσα στην Αγκυρα και την Ουάσινγκτον.

Ποιες είναι οι δυο βάσεις: Η πρώτη είναι αεροπορική βάση του Ιντσιρλικ, που βρίσκεται στην νότια Τουρκία και χρησιμοποιείται από την αμερικανική πολεμική αεροπορία στις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους στην Συρία. Η βάση του Κιούρετσικ, στο νοτιο-ανατολικό τμήμα της χώρας, φιλοξενεί έναν σημαντικό σταθμό ραντάρ του ΝΑΤΟ.

Αυτήν την εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στο καθεστώς αυτών των δύο βάσεων λέγοντας ότι το κλείσιμό τους μπορεί «να τεθεί στο τραπέζι» σε απάντηση της επιβολής τυχόν αμερικανικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Όπως αναφέρουν τα διεθνή μέσα, η Τουρκία είναι εκτεθειμένη σε ενδεχόμενες κυρώσεις της Ουάσινγκτον για την προμήθεια του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, παρά τις αμερικανικές προειδοποιήσεις.

Εκτός του θέματος αυτού, οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και τις ΗΠΑ, συμμάχους στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, έχουν επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες εξαιτίας της επίθεσης που εξαπέλυσε η Αγκυρα στην Συρία κατά των συριακών κουρδικών δυνάμεων, συμμάχων των ΗΠΑ.

Την Τετάρτη, η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας υιοθέτησε πρόταση νόμου , υποστηριζόμενη από Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς, που προβλέπει δρακόντειες κυρώσεις κατά της Τουρκίας και της ηγεσίας της σε απάντηση της προμήθειας του συστήματος S-400 και της τουρκικής επίθεσης στην Συρία.

Αλλο σημείο έντασης, η υιοθέτηση από την αμερικανική Γερουσία απόφασης που αναγνωρίζει την αρμενική γενοκτονία από τους Οθωμανούς, την οποία αρνείται η Αγκυρα. Οργισμένη η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το μέτρο θέτει «σε κίνδυνο το μέλλον των διμερών σχέσεων».

Παρόλα τα όσα διαβάσατε παραπάνω ωστόσο κρατήστε στο μυαλό σας το εξής: Η Τουρκία έχει κλείσει συμφωνίες με τη Ρωσία του Πούτιν, που όπως και ο Τραμπ ελέγχεται από τον ιδεολογικοπολιτικό πόλο της Εθνικής Δεξιάς (που έχει τρίπτυχο το Πατρίς-θρησκεία-Οικογένεια και αντιμάχεται την Νέα Τάξη των Πραγμάτων η οποία εκφράζεται εν γένει από ιδεολογία της αριστεράς).

Ο Πούτιν με τον Τραμπ επομένως δουλεύουν ουσιαστικά μαζί, αφού εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Εθνικής Δεξιάς. Ίσως λοιπόν, να μην δούμε να υφίσταται καμία κύρωση η Τουρκία και όλες οι «απειλές» να μείνουν στα χαρτιά όπως και τις προηγούμενες φορές.

(φώτο: Eurokinissi)