• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ δήλωση Τραμπ προκαλεί ΣΑΛΟ παγκόσμια: Θα ρίξει Πυρηνικές βόμβες ; (ΒΙΝΤΕΟ)

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ δήλωση Τραμπ προκαλεί ΣΑΛΟ παγκόσμια: Θα ρίξει Πυρηνικές βόμβες ; (ΒΙΝΤΕΟ)

Μεταδίδουμε με κάθε επιφύλαξη μια είδηση που προκάλεσε έκπληξη στους πάντες.

Ρεπορτάζ: Νεκτάριος Αρχοντίου

Η είδηση έρχεται από Αμερικανικά δημοσιογραφικά σαιτ (δείτε ΕΔΩ, ΕΔΩ και ΕΔΩ) και μας θυμίζει το πρόσφατο περιστατικό με την αγορά της Γροιλανδίας από τον Τραμπ, που ενώ όλοι πίστευαν πως ήταν ένα αστείο, τελικά τα δημοσιεύματα επιβεβαιώθηκαν.

Ωστόσο, εδώ δεν μιλάμε για μια υποθετική αγορά κάποιας χώρας, αλλά για μια δήλωση του Αμερικανού προέδρου, που εφόσον ισχύει, τότε τα πράγματα είναι το λιγότερο ανησυχητικά.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Τραμπ πρότεινε στους ανώτερους αξιωματούχους της Εθνικής Ασφαλείας να διερευνήσουν το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών βόμβων για να σταματήσουν οι τυφώνες να χτυπήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η παραπάνω δήλωση, πράγματι έγινε, συνεχίζει το δημοσίευμα, σύμφωνα με πηγές που άκουσαν τις προσωπικές παρατηρήσεις του προέδρου και ενημερώθηκαν σχετικά.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια μιας ενημέρωσης για τον τυφώνα στο Λευκό Οίκο, σύμφωνα με παρευρισκόμενο, ο Τραμπ είπε: «Γιατί δεν τους χτυπάμε με πυρηνικές βόμβες;». Συνέχισε λέγοντας «ξεκινούν να σχηματίζονται από την ακτή της Αφρικής, καθώς κινούνται κατά μήκος του Ατλαντικού, ρίχνουμε μια βόμβα στο μάτι του τυφώνα και τον καταστρέφουμε. Γιατί δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό»; Όλοι έμειναν εμβρόντητοι, σύμφωνα με την εν λόγω πηγή, με τους υπευθύνους να του απαντούν: «Θα εξετάσουμε αυτό το ενδεχόμενο κύριε.»

Όπως όλα δείχνουν, αυτή δεν ήταν όμως η μοναδική φορά που ο Τραμπ αναφέρθηκε σε μια τέτοια ιδέα. Σε άλλη συνομιλία του το 2017, με ανώτερο αξιωματούχο, ο Τραμπ ρώτησε, σύμφωνα με ένα σημείωμα NSC, αν πρέπει να βομβαρδίζουμε τους τυφώνες για να τους αποτρέψουμε από το να χτυπήσουν την πατρίδα.  

Τι απάντησε ο Λευκός Οίκος: Ένας ανώτερος υπάλληλος της κυβέρνησης δήλωσε πως «δεν σχολιάζουμε τις ιδιωτικές συζητήσεις που ο πρόεδρος είχε ή δεν είχε με την εθνική ομάδα ασφαλείας».

Ένας άλλος αξιωματούχος ανώτερης διοίκησης, ο οποίος ενημερώθηκε για την πρόταση βομβιστικής επίθεσης κατά των τυφώνων, υπερασπίστηκε την ιδέα του Τραμπ. «Ο στόχος του – να κρατήσει έναν καταστροφικό τυφώνα μακριά από τις ΗΠΑ δεν είναι κακός» δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ιστορική αναδρομή: Ο Τραμπ στην πραγματικότητα, δεν σκέφτηκε πρώτος κάτι τέτοιο. Η ιδέα πως μια έκρηξη πυρηνικής βόμβας στο μάτι ενός τυφώνα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να τον εξουδετερώσει, κυριαρχεί από την εποχή του Αϊζενχάουερ, όταν αυτό προτάθηκε από κυβερνητικό επιστήμονα. Ως εκ τούτου, έχει ήδη απορριφθεί από τους επιστήμονες.

Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμοσφαιρικής Διοίκησης, η κυβερνητική υπηρεσία των ΗΠΑ που προβλέπει τις αλλαγές στον καιρό και τους ωκεανούς, δημοσίευσε ένα ηλεκτρονικό ενημερωτικό δελτίο για το κοινό περί των «Μύθων των Τροπικών Κυκλώνων».

Σε αυτό αναφέρεται πως «Εκτός του ότι αυτό (ο βομβαρδισμός του τυφώνα με πυρηνικά) μπορεί να μην επηρεάσει καν την καταιγίδα, αυτή η προσέγγιση παραμελεί το πρόβλημα ότι τα ραδιενεργά απορρίμματα θα κυκλοφορούσαν αρκετά γρήγορα, επιφέροντας καταστροφικά περιβαλλοντικά προβλήματα. Δεν είναι καλή ιδέα».

Περίπου 3 εβδομάδες μετά την εκλογή του Trump, το 2016, το πασίγνωστο National Geographic δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο «Βομβαρδίζοντας τους τυφώνες: Η εκπληκτική ιστορία μιας πραγματικά κακής ιδέας».

Ο Τραμπ ωστόσο, αν τα δημοσιεύματα ισχύουν, φέρνει στο προσκήνιο και πάλι αυτή την εφιαλτική ιδέα. Ας ελπίσουμε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει ή πως απλά ο Αμερικανός πρόεδρος το είπε αστειευόμενος.

(φώτο: Pexels)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...