Απέλυσαν καθηγητή γιατί μιλούσε κατά της διάκρισης των γενών και των φύλων

Με συνοπτικές διαδικασίες είδε ο Ματίας Πέρες Ταχάν, μουσικός και συνθέτης, την έξοδο από το Καθολικό Λύκειο «Η Παναγία Μας Ευαγγελίστρια (Nuestra Señora de la Anunciación) στην πόλη Τολόσα της Αργεντινής.

Αυτό που φαίνεται να ενόχλησε είναι ότι απευθυνόμενος στους μαθητές του χρησιμοποιούσε εκφράσεις που εξαλείφουν η διάκριση των γενών στις αναφορές στα φύλα (αρσενικό-θηλυκό).

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας El Publico, το οποίο αναμεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο Ματίας Πέρες Ταχάν, που εργαζόταν από τον Μάρτιο του 2016 στο Λύκειο, έλαβε στις 27 Σεπτεμβρίου ένα τηλεγράφημα που του ανακοίνωνε την απόλυσή του. Όπως τονίζει ο ίδιος, ακριβώς την ίδια εκείνη ημέρα εργαζόταν κανονικά στο Λύκειο και κανείς δεν του είχε κάνει την παραμικρή νύξη για τη λύση της συνεργασίας του.

Επιπλέον, όπως τονίζει ο ίδιος στην ανάρτησή του, «ουδέποτε προηγήθηκε κάποιος διάλογος με τη διεύθυνση για την απόλυσή του, μολονότι αυτή γνώριζε πως είχε γίνει πατέρας μόλις προ ενάμιση μηνός».

Όπως αργότερα διαπίστωσε ο ίδιος ο Ταχάν, μία ομάδα γονέων και κηδεμόνων της τρίτης τάξης είχε εκφράσει παράπονα διότι ο καθηγητής στο πλαίσιο του διδακτικού του έργου για το επιπλέον μάθημα «Εκπαίδευση Σεξουαλικής Ισότητας», μιλούσε στους μαθητές του για ισότητα μεταξύ των φίλων , για «επιβεβλημένους κοινωνικά ρόλους στα κορίτσια και τα αγόρια ήδη από την παιδική και την εφηβική τους ηλικία» και χρησιμοποιούσε γλωσσικές καινοτομίες για να εκφράσει την ισότητα αυτή, όπως την λέξη todes (αντί για τις todos-todas που εκφράζουν τα γένη). Ο ίδιος βέβαια δεν επέβαλε στους μαθητές του να χρησιμοποιούν αυτές τις εκφράσεις, αλλά προσπάθησε να τους εξηγήσει «τη σημασία της (εξισωτικής) αλλαγής του αναφορικού φωνήεντος».

Η διεύθυνση του Λυκείου δεν έδωσε ποτέ καμία εξήγηση στον απολυμένο καθηγητή για τους ακριβείς λόγους που επέβαλαν την απόλυσή του. Το «συντριπτικό» επιχείρημα που του προέβαλε η διευθύντρια Κλαούδια Καρδόσο στην τηλεφωνική επικοινωνία τους συνοψιζόταν απλώς στο εξής: «Κάτι θα έχεις κάνει».

Όπως τονίζει η El Publico, το κείμενο της ανάρτησης του Ταχάν κλείνει με την επιφώνηση «Κάτω η πατριαρχική κοινωνία!»

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu