• Αρχική
  • Άρθρα
  • Απειλεί ξανά Ρωσία και Άσαντ η Άγκυρα: «Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο στη Συρία»

Απειλεί ξανά Ρωσία και Άσαντ η Άγκυρα: «Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο στη Συρία»

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε ότι η Άγκυρα δεν θα κάνει βήμα πίσω στην Ιντλίμπ και δήλωσε ότι η Τουρκία «δεν είναι φιλοξενούμενη στην περιοχή αλλά το αφεντικό».

Ο εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ, προειδοποίησε ότι εάν ο Συριακός Στρατός δεν επιστρέψει στις αποστρατιωτικοποιημένες ζώνες στην επαρχία της Ιντλίμπ, όπως αυτές ορίζονται πάντα από τις συμφωνίες του Σότσι, οι τουρκικές δυνάμεις θα λάβουν μέτρα.

«Η στάση μας για την Ιντλίμπ παραμένει αμετάβλητη. Έχουμε ολοκληρώσει όλες τις προετοιμασίες. Όταν λήξει η διορία που έχει δοθεί στη Δαμασκό για να αποσυρθεί από τις προκαθορισμένες γραμμές, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο», διεμήνυσε ο Ομέρ Τσελίκ.

Τα σχόλια του εκπροσώπου του JDP έρχονται λίγο μετά από την είδηση πως η Τουρκία επανατοποθετεί τα τανκς της κατά μήκος της επαρχίας του Χατάι που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Συρία, ενώ αργότερα η Άγκυρα σκοπεύει να τα μεταφέρει στα τουρκικά παρατηρητήρια στην επαρχία της Ιντλίμπ.

Χτες, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι ο χρόνος που έδωσε η Άγκυρα στη Δαμασκό για να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα τουρκικά παρατηρητήρια στην Ιντλίμπ της Συρίας πλησιάζει στο τέλος της, προσθέτοντας ότι η Τουρκία δεν θα κάνει ούτε ένα βήμα πίσω στην επαρχία.

«Θα θέλαμε να θυμίσουμε σε εκείνους που προσπαθούν να στριμώξουν την Τουρκία με το να επιβάλουν τη δική τους ατζέντα σε αυτήν, ότι δεν είμαστε φιλοξενούμενοι σε αυτή την περιοχή, αλλά τα αφεντικά» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

Νωρίτερα σήμερα, ο Ερντογάν τόνισε πως τρεις Τούρκοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στην περιοχή της Ιντλίμπ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, και σε ομιλία του δήλωσε πως:

«έχουμε τρεις μάρτυρες, ας αναπαυθούν εν ειρήνη. Από την άλλη, οι απώλειες του καθεστώτος της Συρίας είναι πολύ μεγάλες».

(Με πληροφορίες από sputniknews – φωτο:eurokinissi)