Αντικυβερνητική διαδήλωση του VMRO στα Σκόπια

Περίπου 3.000 υποστηρικτές του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης (VMRO-DPMNE) συμμετείχαν σήμερα το βράδυ σε αντικυβερνητική διαδήλωση στο κέντρο των Σκοπίων.

 

Η πορεία ξεκίνησε από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος και κατέληξε μπροστά από το κτήριο της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, όπου ο αρχηγός του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους, κατηγόρησε την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, ότι στην ενάμισι χρόνο που βρίσκεται στην εξουσία «βύθισε τη χώρα στο σκοτάδι».

Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι εξαπέλυσε σφοδρή κριτική στις οικονομικές πολιτικές της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ, τις οποίες χαρακτήρισε «οικτρές» και «αναποτελεσματικές», ενώ κατηγόρησε τον Ζόραν Ζάεφ και για την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, για την οποία ισχυρίστηκε πως είναι ιδιαίτερα επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας.

«Από τότε που ανέλαβε η κυβέρνηση Zaev η χώρα βυθίζεται όλο και βαθύτερα ενώ οι πολίτες είναι τυλιγμένοι στην ανέχεια και στην φτώχεια», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κόμμα.

Η σημερινή διαδήλωση του VMRO- DPMNE στα Σκόπια, ήταν η πρώτη μίας σειράς που εξήγγειλε το κόμμα αυτό για να καταγγείλει, όπως αναφέρει, τις πολιτικές κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ. Ανάλογες διαδηλώσεις θα πραγματοποιήσει το επόμενο διάστημα και σε άλλες πόλεις της χώρας

Παράλληλα, η διαδήλωση στα Σκόπια συμπίπτει με την επέτειο της σύλληψης δεκάδων βουλευτών και υποστηρικτών του κόμματος για την ανάμειξή τους στα βίαια επεισόδια που έλαβαν χώρα μέσα την Βουλή της χώρας στις 27 Απριλίου του 2017.

Τότε, εκατοντάδες εθνικιστές είχαν εισέλθει στη Βουλή, προσπαθώντας να αποτρέψουν την εκλογή αλβανόφωνου Προέδρου της Βουλής και να εμποδίσουν την δρομολόγηση σχηματισμού κυβέρνησης από τον Ζόραν Ζάεφ.

Οι διώξεις για την υπόθεση παραμένουν αντικείμενο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης. Μέλη της αντιπολίτευσης έχουν κατηγορήσει την κυβέρνηση πως χρησιμοποιεί τα κατηγορητήρια ως εργαλείο για άσκηση πιέσεων, ώστε να εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που χρειάζεται για την συνταγματική αναθεώρηση που προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών.

Σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση, το κυβερνών κόμμα «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ διατηρεί σαφές προβάδισμα και προηγείται με διαφορά 5% του VMRO-DPMNE στην πρόθεση ψήφου.