Αντεπιτίθεται ο Τραμπ κατά της CIA επί ημερών Μπαράκ Ομπάμα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε τη Δευτέρα νέα επίθεση εναντίον της έρευνας του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ για την υποτιθέμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν το 2016 στις ΗΠΑ,

καταφερόμενος εναντίον της CIA και υποστηρίζοντας ότι αποπειράθηκε να διαπράξει μια «πολιτική δολοφονία» διεισδύοντας στην προεκλογική εκστρατεία του.

Εδώ και μήνες, το ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο προσπαθεί να εξασθενίσει τον ανεξάρτητο εισαγγελέα καταγγέλλοντας ότι τα μέλη της ομάδας του είναι πολιτικοποιημένα. Απαιτεί επίσης να τερματιστεί το ταχύτερο η έρευνα, εκφράζοντας φόβους ότι θα μπορούσε να επηρεάσει τις ενδιάμεσες εκλογές για την ανανέωση του αμερικανικού Κογκρέσου, τον Νοέμβριο.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς προσέθεσε τη δική του φωνή στη χορωδία αυτή, λέγοντας τη Δευτέρα στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News ότι «είναι καιρός ο ειδικός εισαγγελέας να τερματίσει (την έρευνα) και νομίζω πως αυτή είναι μια γνώμη που μοιράζεται πολύς κόσμος σε ολόκληρες τις ΗΠΑ».

Ο Τραμπ δεν παύει να καταγγέλλει αδιάκοπα την έρευνα για την ενδεχόμενη αθέμιτη σύμπραξη ανάμεσα στην προεκλογική εκστρατεία του και Ρώσους πράκτορες, που χαρακτηρίζει «κυνήγι μαγισσών». Είναι αποφασισμένος να δείξει ότι υπάρχουν άνθρωποι στο υπουργείο Δικαιοσύνης και στις υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών που συνδέονται με το αντιπολιτευόμενο δημοκρατικό κόμμα κι έχουν σκοπό να υπονομεύσουν την εκστρατεία του.

Για τον δισεκατομμυριούχο, το ζητούμενο είναι να πείσει το εκλογικό σώμα ότι οι δημοκρατικοί δεν μπορούν ακόμη να καταπιούν το ότι ηττήθηκαν στις εκλογές του 2016 και ότι ο μοναδικός σκοπός της έρευνας του Μάλερ είναι να αρχίσει μια διαδικασία καθαίρεσής του και παραπομπής του στη δικαιοσύνη, παρότι η πλειονότητα των Αμερικανών εναντιώνεται σε κάτι τέτοιο.

«Επρόκειτο για πολιτική δολοφονία, όχι για έρευνα των υπηρεσιών πληροφοριών», υποστήριξε μέσω Twitter ο Τραμπ, αναπαράγοντας–μέσα σε εισαγωγικά–μια κατηγορία που εξακόντισε ο Νταν Μποντζίνο, σχολιαστής του Φοξ Νιους, .

Ο Μποντζίνο κατηγόρησε απερίφραστα τον Τζον Μπρέναν, τον διευθυντή της CIA επί των ημερών του Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία και ορκισμένο εχθρό του Τραμπ, ότι βρισκόταν πίσω από την έναρξη της έρευνας για τη φερόμενη ρωσική επέμβαση που άρχισε το καλοκαίρι του 2016 από τη διεύθυνση αντικατασκοπείας του Ομοσπονδιακού Γραφείου Έρευνας (FBI).

Την περασμένη εβδομάδα, ο αμερικανικός Τύπος αποκάλυψε ότι ένας πληροφοριοδότης της CIA, ένας πανεπιστημιακός που έχει την έδρα του τη Βρετανία, είχε συναντηθεί με μέλη της ομάδας που διεξήγαγε την εκστρατεία του Τραμπ. Ο πληροφοριοδότης έκανε τη συγκεκριμένη κίνηση στο πλαίσιο της έρευνας.

Ο Τραμπ απαίτησε την Κυριακή να διενεργηθεί χωριστή έρευνα από το υπουργείο Δικαιοσύνης για το ζήτημα του πληροφοριοδότη, καταγγέλλοντας παρακολούθηση της εκστρατείας του «για πολιτικούς λόγους».

Τι θα «άλλαζε τα δεδομένα»;

«Αν κάποιος εισέδυσε ή παρακολούθησε τους συμμετέχοντες σε μια προεκλογική εκστρατεία με κακόβουλους σκοπούς, πρέπει να το μάθουμε και να αντιδράσουμε με τον προσήκοντα τρόπο», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν.

Αυτή η «αντιέρευνα», η οποία θα διενεργηθεί από τον γενικό επιθεωρητή του υπουργείου Δικαιοσύνης, σκοπό έχει να εξακριβωθεί αν υπήρξαν «παρατυπίες ή πολιτικά κίνητρα στην έρευνα» της διεύθυνσης αντικατασκοπείας του FBI για τα πρόσωπα που «βαρύνουν υποψίες ότι συνδέονται με τους Ρώσους πράκτορες που αναμίχθηκαν στις εκλογές» του 2016, ανέφερε σε χωριστή ανακοίνωσή της μια εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu