Άνευ όρων εκεχειρία στη Λιβύη ζητάει η Ρωσία

Την πεποίθηση πως ο τερματισμός των εχθροπραξιών θα φέρει σταθερότητα στη Λιβύη, εξέφρασε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Ο τερματισμός των εχθροπραξιών στη Λιβύη αποτελεί προϋπόθεση για την πολιτική σταθερότητα στη χώρα και πρέπει να επιτευχθεί χωρίς κανέναν όρο, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Η εκεχειρία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη ενός πολιτικού διαλόγου και η εκεχειρία αυτή πρέπει να επιτευχθεί χωρίς καμία απαίτηση. Για το καλό του Λιβυκού λαού, πρέπει να τερματιστούν οι εχθροπραξίες, να ξεκινήσει μια άνευ όρων εκεχειρία και να ξεκινήσει ένας διάλογος που στόχο θα έχει να συμφωνηθούν ρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν» δήλωσε ο κύριος Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου.

Από το 2011 όταν και καθαιρέθηκε από την εξουσία ο Μουαμάρ Καντάφι, η Λιβύη βρίσκεται σε μια βαθιά πολιτική κρίση, με δύο παρατάξεις να έχουν διαιρέσει τη χώρα και να έχουν υπό τον έλεγχό τους από ένα τμήμα. Ο Εθνικός Λιβυκός Στρατός ελέγχει το ανατολικό και η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας το δυτικό τμήμα της χώρας.

Η κατάσταση τον τελευταίο καιρό έχει κλιμακωθεί μετά και τη διαταγή του Χαλίφα Χαφτάρ, επικεφαλής του Εθνικού Λιβυκού Στρατού να κατευθυνθεί προς την Τρίπολη.

Στα τέλη Νοεμβρίου, η Τουρκία και η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας που είναι αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ, υπέγραψαν συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας. Οι δύο πλευρές έχουν επικυρώσει την εν λόγω συμφωνία και ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει πως η Άγκυρα είναι έτοιμη να υποστηρίξει την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας.

(sputniknews – φωτο:unsplash)