• Αρχική
  • Άρθρα
  • Άρθρα
  • ΑΝΑΤΡΟΠΗ: Με τη βοήθεια Ελλήνων ευρωβουλευτών θα μπουν τελικά στην ΕΕ Σκόπια και Αλβανία; (ΒΙΝΤΕΟ)

ΑΝΑΤΡΟΠΗ: Με τη βοήθεια Ελλήνων ευρωβουλευτών θα μπουν τελικά στην ΕΕ Σκόπια και Αλβανία; (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι εξελίξεις τρέχουν και στη Γηραιά Ήπειρο.

Οι ενταξιακές διαδικασίες και το βέτο Μακρόν σε Αλβανία και Σκόπια φαίνεται ότι δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην εσωτερική συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικότερα, σήμερα, με μεγάλη πλειοψηφία, η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ενέκρινε ψήφισμα υπέρ της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για Σκόπια και Αλβανία.

Συνολικά ψήφισαν 578, με 412 να τάσσονται υπέρ, 136 κατά και 30 να επιλέγουν την αποχή.

Επιπλέον, στο ψήφισμά τους οι ευρωβουλευτές εκφράζουν «τη λύπη τους για τη βούληση της Γαλλίας, της Δανίας και της Ολλανδίας να εμποδίσουν την απόφαση» και δηλώνουν ότι «η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία έχουν καταβάλει σημαντικές προσπάθειες τα τελευταία χρόνια και πληρούν τα κριτήρια της ΕΕ για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών», συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών «για τη διευθέτηση δύσκολων διμερών ζητημάτων με τις γειτονικές χώρες».

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων ευρωβουλευτών του ΕΛΚ, η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη επισήμανε ότι «η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων οφείλει να παραμείνει ανοικτή», εξηγώντας ότι «λειτουργεί ως παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή και αποτελεί δημοκρατικό μοχλό πίεσης για τον απαραίτητο εκσυγχρονισμό των χωρών αυτών». «Είναι, επίσης, απαραίτητο οι κυβερνήσεις στα Τίρανα και τα Σκόπια να γνωρίζουν ότι δεν αντιμετωπίζονται με διαφορετικά κριτήρια για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων σε σχέση με τις χώρες που προηγήθηκαν»,

Πρόσθεσε δε πως σε ό,τι αφορά τα Σκόπια, στηρίζουμε την ευρωπαϊκή της προοπτική». «Η προηγούμενη κυβέρνηση, μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών αποδέχτηκε τη σύνδεση της εφαρμογής της σύνθετης ονομασίας έναντι όλων -erga omnes- με το άνοιγμα των κεφαλαίων κατά την ενταξιακή πορεία. Η ενταξιακή πορεία είναι, εκ των πραγμάτων, απαραίτητη για την ύπαρξη της σύνθετης ονομασίας έναντι όλων, που αποτέλεσε και το διαβατήριο της χώρας αυτής για το ΝΑΤΟ», κατέληξε.

Όσον αφορά, άλλες παρεμβάσεις από την ελληνική πλευρά, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου σημείωσε:

«Πρόσφατα η Βόρεια Μακεδονία έκανε ένα ιστορικό βήμα. Μαζί με την ελληνική κυβέρνηση υπέγραψαν την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών, παλεύοντας ενάντια στον λαϊκισμό και τον εθνικισμό. Και, αντί να επιβραβεύσουμε τον κ. Ζάεφ, δίνοντάς του ένα χέρι βοηθείας τον πετάμε βυθίζοντας τον σε μία πολιτική αναταραχή».

Επιπλέον, ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης σχολίασε ότι ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που έχει τη στήριξη όλων σχεδόν των πολιτικών ομάδων, ζητά από το Συμβούλιο «να διορθώσει άμεσα αυτό το ιστορικό λάθος». «Χαιρετίζουμε την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών και στέλνουμε ένα μήνυμα, εμείς από το Ευρωκοινοβούλιο, στους λαούς της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας: Ότι η ΕΕ δεν είναι ούτε ανέντιμη ούτε αναξιόπιστη», ανέφερε.

Ο ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών, Μπράντο Μπονιφέι εξήρε τη Συμφωνία των Πρεσπών δηλώνοντας «πεπεισμένος ότι η παύση των διαπραγματεύσεων που αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία ήταν ένα σοβαρότατο σφάλμα».

Όσον αφορά την πολιτική ομάδα των Φιλελευθέρων “Renew Europe”, στην οποία συμμετέχουν και οι ευρωβουλευτές από το κόμμα του Ε.Μακρόν, οι παρεμβάσεις των ευρωβουλευτών που δεν προέρχονται από τη Γαλλία ήταν κατά της απόφασης του Συμβουλίου.

Την απόρριψη της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα Σκόπια και την Αλβανία καταδικάζει με σφοδρότητα σε συνέντευξή του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ) και ο Αυστριακός απερχόμενος Επίτροπος Διεύρυνσης και Πολιτικής Γειτονίας και μελλοντικός Επίτροπος Προϋπολογισμού, Γιοχάνες Χαν.

Σημαντικό: Μπορεί πολλούς να ξενίζει η συμπεριφορά των Ελλήνων ευρωβουλευτών, και ιδίως αυτών της ΝΔ, ωστόσο η διπλωματία, απαιτεί κάποιος, ειδικά σε τέτοιους χώρους, να φαίνεται καλός με όλους.

Το τι θα γίνει με την ένταξη των δυο χωρών στην ΕΕ εν τέλει και αν θα επηρεαστεί η προηγούμενη απόφαση από από το εν λόγω ψήφισμα, μένει να φανεί.

(φώτο: Eurokinissi-πηγή: CNNGreece)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...