• Αρχική
  • Άρθρα
  • Αναταραχή στους αριστερούς Podemos προκαλεί η βίλα του Ιγκλέσιας

Αναταραχή στους αριστερούς Podemos προκαλεί η βίλα του Ιγκλέσιας

Ενα πρωτότυπο εσωκομματικό δημοψήφισμα διεξάγεται σήμερα στην Ισπανία.

 

Τα 490.000 μέλη του Podemos θα κρίνουν την απόφαση του επικεφαλής Πάμπλο Ιγκλέσιας και της εκπροσώπου της κοινοβουλευτικής ομάδας Ιρένε Μοντέρο να αγοράσουν σπίτι 270 τ.μ με κήπο και πισίνα σε χωριό 40 χλμ. μακριά από τη Μαδρίτη.

Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν αύριο, αν και δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία ότι η βάση του ισπανικού κόμματος θα επιβεβαιώσει την παραμονή του ζεύγους στις ηγετικές θέσεις.

Επτά χρόνια μετά τις πρώτες διαδηλώσεις των Ισπανών Αγανακτισμένων και αφού το κίνημα των Πλατειών μετασχηματίστηκε σε κόμμα που επιμένει να διεκδικεί εναλλακτικές πολιτικές, οι κατεστημένες δυνάμεις αναζητούν το παραμικρό στραβοπάτημα προκειμένου να απαλλαγούν από τους νεοφερμένους της πολιτικής σκηνής.

Το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα, ωστόσο, είχε την ατυχία η επικοινωνιακή καταιγίδα γύρω από τη «βίλα στο Γαλαπαγάρ» να συμπέσει με τη λήξη της πολυετούς δίκης για την διαφθορά στους κόλπους του. Η απόφαση του δικαστηρίου, την Παρασκευή, ανέφερε ότι υπήρξαν συστηματικά κρούσματα διαφθοράς στο Λαϊκό Κόμμα και έστειλε στη φυλακή 29 κατηγορουμένους, φορτώνοντάς τους συνολικά με 351 χρόνια κάθειρξη και επιβάλλοντας 44 εκατ. ευρώ πρόστιμο. Οχι μόνο οι πρώην ταμίες του κόμματος, αλλά και οι σύζυγοί τους, που βρέθηκε ότι διευκόλυναν το ξέπλυμα του «βρώμικου» πολιτικού χρήματος, μπαίνουν στη φυλακή, ενώ το κοινοβουλευτικό στήριγμα του πρωθυπουργού Ραχόι, το φιλελεύθερο Ciudadanos κάνει λόγο για «απόφαση-σταθμό, που χωρίζει την πολιτική ζωή στο πριν και στο μετά».

Η διαφορά

Η απόφαση έφερε στην επιφάνεια τη διαφορά ανάμεσα σε μια αγορά κατοικίας από δύο υψηλόμισθους βουλευτές, με πλήρη διαφάνεια ως προς το «πόθεν έσχες» από τη μία πλευρά και στην τέλεση σοβαρών αδικημάτων από την άλλη. Είτε από το ταπεινό διαμέρισμα στο οποίο ζούσε ώς τώρα είτε από την άκρη της πισίνας του, ο Ιγκλέσιας μπορεί να συνεχίσει να στηλιτεύει τη διαφθορά και την «κάστα» που νέμεται την εξουσία.

Γεννώνται βέβαια κάποια θέματα συνέπειας σε σχέση με παλαιότερες δηλώσεις του, σύμφωνα με τις οποίες οι πολιτικοί πρέπει να ζουν όπως οι πολίτες τους οποίους εκπροσωπούν, ή με τη φαεινή ιδέα του να επικρίνει εσωκομματικό ανταγωνιστή του επειδή το ντύσιμό του έγινε πιο «κυριλέ». Από την άλλη πλευρά, ο Ιγκλέσιας και η Μοντέρο περιμένουν δίδυμα και σίγουρα δεν είναι οι πρώτοι που σπεύδουν να μετακομίσουν μακριά από το κέντρο όταν αποκτούν παιδιά.

Σύμφωνα με τη Καθημερινή, το ύψος του στεγαστικού δανείου (540.000 ευρώ, δόση 1.600 ευρώ μηνιαίως) και κυρίως η διάρκειά του (30 χρόνια) αποκάλυψαν ότι οι δύο φιλοδοξούν να παραμείνουν σε τόσο καλοπληρωμένες θέσεις επί δεκαετίες, στοιχείο που επικρίθηκε σφόδρα στο εσωτερικό του κόμματος. Είναι, όμως, γεγονός ότι το ζεύγος υφίσταται κανονική πολιορκία από παπαράτσι, οι οποίοι φωτογράφισαν και πούλησαν στα σκανδαλοθηρικά περιοδικά ακόμη και την εικόνα από τον υπέρηχο της Μοντέρο.

Με αυτά τα δεδομένα, η επιδίωξη να μεγαλώσουν τα δίδυμα προστατευμένα στον δικό τους κήπο δεν ακούγεται τόσο παράλογη.

Η πισίνα φυσικά θα μπορούσε να λείπει, ή τουλάχιστον να μην έχει τόσο ακανόνιστο σχήμα, ώστε να θυμίζει περισσότερο τις στάνταρ ορθογώνιες πισίνες που αναγκαστικά διαθέτουν πολλά κτίρια κατοικίας στη Μαδρίτη, λόγω της ατυχούς γεωγραφικής θέσης της ισπανικής πρωτεύουσας, που απέχει πολλές εκατοντάδες χιλιόμετρα από την κοντινότερη πλαζ.

Επειτα από μια παρατεταμένη κάμψη, το Podemos ανεβαίνει εκ νέου στις δημοσκοπήσεις, στοιχείο που καθιστά ακόμη πιο επιτακτική, από την πλευρά του κυβερνώντος κόμματος, την επίθεση εις βάρος της αξιοπιστίας των ηγετικών στελεχών.

Στην απίθανη περίπτωση, πάντως, που η υπόθεση της βίλας οδηγήσει στην παραίτηση ταυτόχρονα του υπ’ αριθμόν 1 και της υπ’ αριθμόν 2 του κόμματος, η κυβέρνηση δεν θα γλιτώσει από την εξ αριστερών κριτική – αντιθέτως, το κόμμα μπορεί να περάσει στα χέρια της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, στα μάτια της οποίας οι Ιγκλέσιας και Μοντέρο είναι «πολύ δεξιοί».