• Αρχική
  • Άρθρα
  • Αναταραχές στα Σκόπια φέρνει η συμφωνία για το «Βόρεια Μακεδονία»

Αναταραχές στα Σκόπια φέρνει η συμφωνία για το «Βόρεια Μακεδονία»

Νέα σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν το βραδύ της Κυριακής, έξω από το σκοπιανό κοινοβούλιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας – Σκοπιών.

 

Διαδηλωτές επιχείρσηαν να εισβάλουν στη βουλή, σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΙΑ. Στα επεισόδια τραυματίστηκαν επτά αστυνομικοί, ενώ 25 διαδηλωτές τέθηκαν υπό κράτηση.

Όπως μεταδίδει το skai, περίπου στις 9 το βραδύ, και για τέσσερις ώρες, περίπου 3.000 διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν κατά της συμφωνίας πετούσαν πέτρες και βεγγαλικά στην αστυνομία, η οποία για να τους απομακρύνει έκανε χρήση χημικών και αντέδρασε βίαια. Συγκεντρώσεις γίνονταν κάθε βράδυ έξω από το σκοπιανό κοινοβούλιο, ωστόσο ήταν μικρές, ωστόσο την Κυριακή είχε συγκεντρωθεί περισσότερος κόσμος.

Η κοινή γνώμη στη γείτονα φαίνεται ότι είναι διχασμένη, με πολλούς Σκοπιανούς να τάσσονται υπέρ της συμφωνίας και της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, με άλλους να δηλώνουν κατηγορηματικά αντίθετοι και κάποιους πολίτες να είναι επιφυλακτικοί.

Την ίδια ώρα, διαδήλωση κατά της κυβέρνησης Ζάεφ και της συμφωνίας πραγματοποιήθηκε και στο Μοναστήρι, κυρίως από οπαδούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, με τον πρόεδρο του κόμματος Χρίστιαν Μικόφσι να κάνει λόγο για “μεγάλη προδοσία”. “Δεν θα στηρίξουμε την αλλαγή του συντάγματος” διαμηνύει το κόμμα.

Το επόμενο Σάββατο θα πραγματοποιηθεί νέο συλλαλητήριο στα Σκόπια, που αναμένεται να είναι μεγαλύτερο από της Κυριακής, καθώς θα λάβουν μέρος ομογενείς οι οποίοι αντιτίθενται σφόδρα στη συμφωνία Ελλάδας – Σκοπίων.