• Αρχική
  • Άρθρα
  • Αμφιβολίες Γιούνκερ για το αν η Ρουμανία μπορεί να αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε.

Αμφιβολίες Γιούνκερ για το αν η Ρουμανία μπορεί να αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε.

Η Ρουμανία ετοιμάζεται να αναλάβει την προεδρία της ΕΕ για ένα εξάμηνο, από την 1η Ιανουαρίου, αλλά ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν είναι σίγουρος ότι το Βουκουρέστι κατανοεί πλήρως τι σημαίνει αυτό.

 

Αν και δήλωσε ότι η Ρουμανία είναι τεχνικά πολύ καλά προετοιμασμένη, ο πρόεδρος της Κομισιόν συμπλήρωσε: «Ομως πιστεύω πως η κυβέρνηση του Βουκουρεστίου δεν έχει κατανοήσει πλήρως τι σημαίνει να προεδρεύει των χωρών της ΕΕ».

«Η συνετή δράση απαιτεί προθυμία να ακούει κανείς τους άλλους και ισχυρή επιθυμία να παραμερίζει τα δικά του συμφέροντα», δήλωσε ακόμη στην Welt και πρόσθεσε πως έχει κάποιες αμφιβολίες ότι αυτό συμβαίνει στην προκειμένη περίπτωση.

Οι εσωτερικές πολιτικές συγκρούσεις στη Ρουμανία δείχνουν πως η χώρα μπορεί να μην εμφανιστεί ως μια ενωμένη οντότητα στην ευρωπαϊκή σκηνή, σημείωσε. «Χρειάζεται να υπάρχει ενωμένο μέτωπο στην πατρίδα για να προωθήσει την ενότητα της Ευρώπης στη διάρκεια της προεδρίας του Συμβουλίου», τόνισε ο Γιούνκερ.

Τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις είχε δηλώσει πως η χώρα του δεν είναι έτοιμη να αναλάβει την προεδρία της ΕΕ, αναφερόμενος στην περίπλοκη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Ο ισχυρότερος πολιτικός της χώρας, ο επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Λίβιου Ντραγκνέα, δεν μπορεί να γίνει πρωθυπουργός εξαιτίας μιας καταδίκης του για εκλογική νοθεία. Η Βιόριτσα Ντάντσιλα, η οποία θεωρείται μαριονέτα του Ντραγκνέα, βρίσκεται αντ’ αυτού στην πρωθυπουργία.