• Αρχική
  • Άρθρα
  • Άρθρα
  • Αγνοεί τις προειδοποιήσεις: «Μια ανάσα» πριν τη γεώτρηση στην Κυπριακή ΑΟΖ η Τουρκία (ΒΙΝΤΕΟ)

Αγνοεί τις προειδοποιήσεις: «Μια ανάσα» πριν τη γεώτρηση στην Κυπριακή ΑΟΖ η Τουρκία (ΒΙΝΤΕΟ)

Κλιμακώνεται η ένταση στην περιοχή.
Ρεπορτάζ: Νεκτάριος Αρχοντίου

Δέκα ημέρες μετά την «εισβολή» των Τούρκων στην Κυπριακή ΑΟΖ, το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής», προετοιμάζεται για να ξεκινήσει την πολυπόθητη για τους γείτονες γεώτρηση, γεγονός που επιβεβαιώνει τις ανησυχίες των Κυπριακών αρχών.

Το προηγούμενο διάστημα, οι κινήσεις των τριών υποστηρικτικών πλοίων (Sancar, Korkut και Altan) είχαν κατά κύριο λόγο στόχο τον ψυχολογικό πόλεμο κατά της Λευκωσίας. Συγκεκριμένα εκτελούσαν δρομολόγιο από το λιμάνι της Αττάλειας μέχρι το γεωτρύπανο και αντίστροφα, όντας όμως άδεια. Δεν μετέφεραν εξοπλισμό προς το γεωτρύπανο δηλαδή, πράγμα που όμως άλλαξε από την Κυριακή σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο Κύπρου».

Η Κυπριακή Δημοκρατία ταυτόχρονα, εντείνει τα νομικά μέτρα κατά των εμπλεκομένων στη γεώτρηση εταιρειών, ενώ οι μεγάλες εταιρείες που συνεργάστηκαν με την Τουρκία στην προηγούμενη γεώτρηση του «Πορθητή» εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, αρνούνται κάθε συμμετοχή στην παράνομη γεώτρηση.

Σύμφωνα με Κυπριακές πηγές, οι Τούρκοι συνεργάζονται εκτός από εταιρείες και με εξειδικευμένες υπηρεσίες για την παράνομη γεώτρηση. Η Λευκωσία προχωρά σε σειρά μέτρων προς αυτές τις εταιρείες με σκοπό να αποσύρουν τη στήριξή τους στους γείτονες.

Την ίδια ώρα, η Τουρκία ξεκίνησε τη ναυτική άσκηση «Θαλασσόλυκος 2019» λίγο μετά το τέλος της «Γαλάζιας Πατρίδας». Όπως καταλαβαίνουμε, αυτό γίνεται για να προκαλέσει μεγαλύτερη εντάση στην περιοχή.

Τα επόμενα 24ωρα αναμένονται κρίσιμα, καθώς θα υπάρξει πιο ξεκάθαρη εικόνα για το τι σκοπεύουν να κάνουν οι γείτονες, τη στιγμή που υπενθυμίζουμε πως έχουν ήδη εισβάλλει στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Έντονη είναι και η αντίδραση της ΕΕ που διαμηνύει πως είναι στο πλευρό της Κύπρου, ενώ στέλνει προειδοποιητικό τελεσίγραφο στην Άγκυρα.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, μετά τη λήξη του συμβουλίου εξωτερικών υποθέσεων, εξέφρασε την ανησυχία της ΕΕ για την τουρκική προκλητικότητα στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

«Εξέφρασα την έντονη ανησυχία εκ μέρους της ΕΕ για τις γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ και την αυστηρή καταδίκη που έχουμε ήδη εκφράσει από τον Μάρτιο του περασμένου χρόνου για τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Ζητάμε άμεσα από την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση, και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ της και να σταματήσει όλες τις παράνομες δραστηριότητες στις οποίες η ΕΕ θα απαντήσει ανάλογα και σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο».


Θέμα νομιμότητας των ενεργειών της Τουρκίας έθεσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, τονίζοντας ότι επί του ζητήματος τοποθετήθηκε αναλυτικά ο Κύπριος ομόλογός του, Νίκος Χριστοδουλίδης. Η Ελλάδα και άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Γαλλία, υποστήριξαν την κυπριακή θέση.

«Δήλωσα το αυτονόητο» συνέχισε ο κ. Κατρούγκαλος, «ότι η Ελληνική Δημοκρατία είναι, με όλα τα διαθέσιμα μέσα που έχει, στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας και ανάλογα θα πρέπει να είναι και η Ε.Ε. Αυτό το μήνυμα νομίζω πως έγινε δεκτό απ’ όλους ομόφωνα, χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε διαφοροποίηση, ακριβώς γιατί αντανακλά προηγούμενες αποφάσεις των ευρωπαϊκών οργάνων κι εξακολουθούμε να είμαστε σε συνεννόηση με την Κυπριακή Δημοκρατία για τον καλύτερο συντονισμό των ενεργειών μας» επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ερωτηθείς σχετικά με τις αντιδράσεις των υπόλοιπων συμμετεχόντων, σημείωσε ότι το θέμα συζητήθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης κι επομένως η ανταλλαγή απόψεων δεν ήταν αναλυτική. «Όσοι τοποθετήθηκαν, τοποθετήθηκαν θετικά. Η ίδια η Ύπατη Αρμοστής επανέλαβε τη γνωστή θετικότατη δήλωσή της, στο πνεύμα του Μαρτίου 2018, και δήλωσε ότι το μόνο που δεν έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή η Ευρώπη είναι μια νέα εστία κρίσης» υπογράμμισε.

(φώτο: Eurokinissi)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...