«Ξέρουμε ότι αναζητούνται άλλες διαδρομές, αλλά δεν βλέπουμε καμία εναλλακτική λύση στην αρχική συμφωνία λόγω των κινδύνων», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Χακάν Φιντάν, που επισκέπτεται το Κίεβο.
Η Ρωσία αποχώρησε στα μέσα Ιουλίου από τη συμφωνία βάσει της οποίας επιτράπηκε για σχεδόν έναν χρόνο η εξαγωγή δια θαλάσσης, παρά τον πόλεμο, εκατομμυρίων τόνων ουκρανικών σιτηρών.
Τις τελευταίες εβδομάδες, η Μόσχα πραγματοποίησε σειρές επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε λιμενικές υποδομές στην Οδησσό και σε λιμάνια του Δούναβη.
Η Ουκρανία αναζητά εταίρους για να ξαναρχίσει τις εξαγωγές της, μεταξύ άλλων μέσω της Μαύρης Θάλασσας, όπου πρόσφατα προκάλεσε τη Μόσχα με το ταξίδι ενός φορτηγού πλοίου που έφερε σημαία Χονγκ Κονγκ, το οποίο δεν δέχθηκε επίθεση από τη Ρωσία παρά τις απειλές της.
Το Κίεβο πραγματοποίησε επίσης αρκετές επιθέσεις σε ρωσικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένου ενός πετρελαιοφόρου, και απείλησε με τη σειρά του τα πλοία που κατευθύνονταν σε ρωσικά λιμάνια και σε λιμάνια που έχει καταλάβει η Μόσχα.
Η Τουρκία έχει εδώ και πολύ καιρό μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ των δύο εμπόλεμων χωρών. Συγκεκριμένα υπό την αιγίδα της Άγκυρας και του ΟΗΕ υπογράφηκε η συμφωνία για τα σιτηρά από την οποία αποχώρησε η Ρωσία. Ωστόσο οι σχέσεις με τη Μόσχα είναι τεταμένες μετά την παράδοση από την Άγκυρα στην Ουκρανία διοικητών του υπερεθνικιστικού τάγματος Αζόφ.
Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε παρόλα αυτά στις αρχές Αυγούστου την υποστήριξη της Τουρκίας για τις εξαγωγές των σιτηρών από την πολύ μεγάλη ρωσική σοδειά, οι παραδόσεις των οποίων παρεμποδίζονται από τις δυτικές κυρώσεις.
(φωτο:eurokinissi)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ένα δακτυλικό αποτύπωμα 2.000 ετών ίσως λύσει το μυστήριο του παλαιότερου ξύλινου σκάφους της Σκανδιναβίας
- ΥΠΑ: Αποκαταστάθηκε το πρόβλημα στις Συχνότητες του FIR Αθηνών
- Burj Khlalifa: Καθαρίζοντας το ψηλότερο κτίριο του κόσμου στα 828 μέτρα – Δείτε βίντεο
- Συλλυπητήριο μήνυμα του Κ. Χατζηδάκη για τον θανάτο του Γ. Παπαδάκη
- Πάτρα: Τρία άτομα αναζητά η ΕΛ.ΑΣ για τον θάνατο του 31χρονου μετά από ξυλοδαρμό
- Τραμπ για Ροντρίγκες: “Θα πληρώσει υψηλότερο τίμημα από τον Μαδούρο αν δεν κάνει το σωστό”
- Παύλος Μαρινάκης: Ο Γιώργος Παπαδάκης αγαπήθηκε όσο λίγοι από τους τηλεθεατές
- Χ. Δήμας: Αποκαταστάθηκε το τεχνικό πρόβλημα στις συχνότητες – Δεν επηρέασε την ασφάλεια των πτήσεων
- Συλληπητήρια του Κ. Μητσοτάκη για τον θάνατο του δημοσιογράφου Γ. Παπαδάκη
- H Νέα Αριστερά για τον θάνατο του Γιώργου Παπαδάκη









