• Αρχική
  • Άρθρα
  • Αφγανιστάν: Το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη για μια αιματηρή επίθεση

Αφγανιστάν: Το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη για μια αιματηρή επίθεση

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) ανέλαβε χθες Σάββατο,

την ευθύνη για μια βομβιστική επίθεση σε σιιτικό τέμενος στην επαρχία Γκάζνι, στο κεντρικό τμήμα του Αφγανιστάν.

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι είκοσι τραυματίστηκαν όταν εξερράγη η βόμβα στο τέμενος Μοχαμαντίγια, το οποίο χρησιμοποιούν αποκλειστικά σιίτες, το βράδυ της Παρασκευής, σύμφωνα με τον Αρίφ Νούρι, εκπρόσωπο του κυβερνήτη της επαρχίας.

Το ΙΚ στοχοθετεί συχνά τη σιιτική μειονότητα στο Αφγανιστάν, τα μέλη της οποίας αποκαλεί «αποστάτες». Η τζιχαντιστική οργάνωση υποστήριξε ότι 40 άνθρωποι τραυματίστηκαν στην επίθεση.

Η βόμβα είχε τοποθετηθεί πριν από τις προσευχές της Παρασκευής, διευκρίνισαν αξιωματούχοι.

Η επαρχία Γκάζνι αποτελεί θέατρο συχνών μαχών μεταξύ των κυβερνητικών στρατευμάτων και ισλαμιστών ανταρτών του κινήματος των Ταλιμπάν.

Αν και στον πόλεμο στο Αφγανιστάν συμμετέχουν κυρίως σουνίτες, ο αριθμός των επιθέσεων εναντίον σιιτών έχει αυξηθεί θεαματικά τα τελευταία χρόνια.

Το ΙΚ αναλαμβάνει ολοένα συχνότερα την ευθύνη για επιθέσεις εναντίον αμάχων, καθώς οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τους Ταλιμπάν εντείνονται.

Δεν υπάρχουν πρόσφατα και επαληθευμένα στοιχεία για το μέγεθος της κοινότητας των σιιτών στο Αφγανιστάν. Κατά εκτιμήσεις αποτελούν το 10 ως 15% του πληθυσμού· είναι κυρίως μέλη της εθνότητας των Χαζάρων, η γλώσσα της οποίας είναι τα περσικά, και αυτής των Τατζίκων.

photo:pexels