• Αρχική
  • Άρθρα
  • Αφγανιστάν: Τελείωσε η ανταλλαγή πυρών στην Καμπούλ μετά την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου από τους Ταλιμπάν

Αφγανιστάν: Τελείωσε η ανταλλαγή πυρών στην Καμπούλ μετά την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου από τους Ταλιμπάν

Οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν πέντε ένοπλους Ταλιμπάν οι οποίοι εισέβαλαν σε ένα κτίριο στην Καμπούλ αφού πυροδότησαν ένα γεμάτο με εκρηκτικά φορτηγό τραυματίζοντας τουλάχιστον 105 ανθρώπους, ανάμεσά τους 51 παιδιά, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Οι ανταλλαγές πυρών κράτησαν περισσότερες από επτά ώρες δήλωσε αξιωματούχος ασφαλείας, ο οποίος πρόσθεσε πως οι μαχητές Ταλιμπάν στο υπό κατασκευή κτίριο πυροβόλησαν εναντίον των αφγανικών δυνάμεων που έσπευσαν στο σημείο της έκρηξης για να απομακρύνουν τους τραυματίες.

«Οι συγκρούσεις τελείωσαν με τον θάνατο και των πέντε επιτιθέμενων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Νάσρατ Ραχίμι, ο οποίος πρόσθεσε πως τουλάχιστον 210 άνθρωποι διασώθηκαν στη διάρκεια της επιχείρησης.

Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση.

«Στόχος της επίθεσης ήταν οι τεχνικές εγκαταστάσεις του υπουργείου Άμυνας», διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ.

Αφγανοί αξιωματούχοι ασφαλείας δήλωσαν πως το παγιδευμένο με εκρηκτικά φορτηγό πυροδοτήθηκε κοντά στο τμήμα μηχανολογικού και επιμελητείας σε ώρα αιχμής.

Περίπου 100 τραυματίες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Ουαχιντουλάχ Μάγιαρ, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για νεκρούς.

Πενήντα ένα παιδιά που βρίσκονταν σε δύο σχολεία κοντά στο σημείο της έκρηξης τραυματίστηκαν από θραύσματα τζαμιών, δήλωσε ο Νούρια Νάζχατ, εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας.

«Τα παιδιά αυτά βρίσκονταν στις τάξεις όταν τα τζάμια έσπασαν από την έκρηξη. Όλα τα τραυματισμένα παιδιά απομακρύνθηκαν αμέσως από τα σχολεία τους», δήλωσε ο Ναζχάτ.

Ένας φρουρός ασφαλείας της Shamshad TV, ενός τηλεοπτικού σταθμού που εκπέμπει στη γλώσσα Παστού, σκοτώθηκε και πολλοί υπάλληλοι τραυματίστηκαν στα γραφεία τους κοντά στον τόπο της έκρηξης, δήλωσε ο διευθυντής της Αμπίντ Εχσάς.

Από την έκρηξη υψώθηκε μαύρος καπνός πάνω από την πόλη ενώ ταρακουνήθηκαν κτίρια.

Στην περιοχή όπου σημειώθηκε η έκρηξη βρίσκονται κτίρια της κυβέρνησης και του στρατού, καθώς και ένα γραφείο της Αφγανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, ο εκπρόσωπος της οποίας Σάφι Σάνταμπ δήλωσε ότι ο επικεφαλής της Γιοσούφ Κάργκαρ βρίσκεται μεταξύ ορισμένων μελών της που τραυματίστηκαν.

Ο Αφγανός πρόεδρος Ασράφ Γάνι καταδίκασε τους Ταλιμπάν για την επίθεση σε πολίτες, χαρακτηρίζοντάς την έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

(φώτο: Pexels)