• Αρχική
  • Άρθρα
  • Αδειάζει η «κλεψύδρα» για τα 12 αγόρια που είναι εγκλωβισμένα σε σπήλαιο της Ταυλάνδης- Ολοένα και μειώνεται το οξυγόνο

Αδειάζει η «κλεψύδρα» για τα 12 αγόρια που είναι εγκλωβισμένα σε σπήλαιο της Ταυλάνδης- Ολοένα και μειώνεται το οξυγόνο

Δραματική αλλαγή των δεδομένων σημειώνεται εντός του σπηλαίου όπου επί 13 μέρες βρίσκονται εγκλωβισμένα 12 αγόρια με τον νεαρό προπονητή τους.

Το επίπεδο του οξυγόνου έχει πέσει στο 15% από 21% που είναι το φυσιολογικό, ενώ ο θάνατος ενός Ταϊλανδού δύτη από ασφυξία αναγκάζει τις αρχές να προειδοποιούν πλέον ότι ο χρόνος που απομένει για τη διάσωση είναι «περιορισμένος».

Μέχρι στιγμής ο μεγαλύτερος εχθρός των ομάδων διάσωσης ήταν οι κακές καιρικές συνθήκες που αναμένονται το Σαββατοκύριακο. Οι διασώστες και ειδικά συνεργεία είχαν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου μήπως καταφέρουν να ελευθερώσουν τα παιδιά προτού βρέξει και το σπήλαιο πλημμυρίσει εκ νέου. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, άδειαζαν με ειδικούς σωλήνες το σπήλαιο από τα νερά. Έως χθες, υπήρχε η συγκρατημένη αισιοδοξία ότι ίσως τα παιδιά καταφέρουν να βγουν σχεδόν περπατώντας, χωρίς καταδυτικές στολές, δεδομένου ότι κανένα δεν ξέρει κολύμπι.

Τα δεδομένα άλλαξε άρδην ο θάνατος του 38χρονου Ταϊλανδού δύτη, του Σαμάν Γκουνάν, ο οποίος πέθανε από έλλειψη οξυγόνου αφού ολοκλήρωσε την αποστολή του να τοποθετήσει φιάλες οξυγόνου κατά μήκος μιας πιθανής οδού διαφυγής.

«Αρχικά πιστεύαμε ότι τα παιδιά θα είναι ασφαλή μέσα στο σπήλαιο για ένα διάστημα, όμως οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Έχουμε περιορισμένο χρόνο. Δεν μπορούμε πλέον να περιμένουμε προκειμένου να είναι όλες οι συνθήκες πρόσφορες, διότι οι περιστάσεις μας πιέζουν», ανακοίνωσαν οι αρχές.

Έμπειροι δύτες χρειάζονται περίπου έντεκα ώρες για να ολοκληρώσουν τη διαδρομή από την κεντρική είσοδο του σπηλαίου έως τον θάλαμο που βρίσκονται τα παιδιά και πάλι πίσω – έξι για να πάνε και πέντε για να γυρίσουν, λόγω των ρευμάτων. Έχουν να καλύψουν μία διαδρομή περίπου 4 χλμ. έως το σημείο που βρίσκονται τα παιδιά, με πολλά δύσκολα υποβρύχια περάσματα.