• Αρχική
  • Άρθρα
  • Άρθρα
  • ABC news:Ο Ρότζερ Στόουν, χαρακτηρίζει “προβληματικές” τις κατηγορίες, που του έχει απαγγείλει ο Ρόμπερτ Μάλερ

ABC news:Ο Ρότζερ Στόουν, χαρακτηρίζει “προβληματικές” τις κατηγορίες, που του έχει απαγγείλει ο Ρόμπερτ Μάλερ

Ο Ρότζερ Στόουν πολιτικός σύμμαχος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εδώ και πολλά χρόνια,

αντέδρασε σε αυτό που οι εισαγγελείς περιγράφουν ως “ογκώδεις και πολύπλοκες” αποδείξεις στο κατηγορητήριο του ειδικού ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ, εναντίον του.

Ο ίδιος χαρακτήρισε ως “προβληματικές” τις κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί, μεταδίδει το ABC News.

Ο Στόουν μίλησε στους δημοσιογράφους στην διάρκεια μιας βιαστικής συνέντευξης Τύπου στην Ουάσινγκτον χθες το απόγευμα, σχολιάζοντας το κατηγορητήριο, αλλά και την σύλληψη του την προηγούμενη εβδομάδα.

Το μέγεθος της αστυνομικής επιχείρησης για την σύλληψή του έχει προκαλέσει ερωτηματικά, τόσο στον πρόεδρο Τραμπ, όσο και σε Ρεπουμπλικάνους που είναι μέλη στο Κογκρέσο.

“Πιστεύω ότι για μία περίοδο δύο ετών, τα ηλεκτρονικά μηνύματά μου, τα μηνύματα μου σε κινητά τηλέφωνα, αλλά και τα τηλεφωνήματά μου, παρακολουθούνται. Δεν έχω σβήσει τίποτα,” είπε χαρακτηριστικά ο Στόουν.

Πριν από την συνέντευξη Τύπου, οι ομοσπονδιακές αρχές αποκάλυψαν σε δικαστικά έγγραφα ότι οι αποδείξεις στην υπόθεση του Στόουν είναι “ογκώδεις και πολύπλοκες,” ενώ συμπεριλαμβάνουν το iCloud, λογαριασμούς ηλεκτρονικών μηνυμάτων, τραπεζικά αρχεία, αλλά και συσκευές “στην πορεία αρκετών χρόνων.”

Ο Στόουν συμφώνησε: “Είναι ογκώδης και πολύπλοκο,” αλλά αργότερα πρόσθεσε ότι το κατηγορητήριο είναι “προβληματικό.”

Ο ίδιος υποστήριξε ότι το σπίτι του είχε “περικυκλωθεί ολικά” πριν από μια εβδομάδα από τους πράκτορες του FBI, τους οποίους περιέγραψε ως “επαγγελματίες κι ευγενείς” κατά την επιχείρηση της σύλληψής του.

Ωστόσο, όπως είπε κατά την σύλληψή του, δεν του ανέγνωσαν τα δικαιώματά του.

Ο Στόουν χαρακτήρισε την σύλληψη του ως “τακτική της Γκεστάπο”.

Ο ίδιος είχε τεθεί υπό κράτηση στο σπίτι του στο Φορτ Λόντερντεϊλ της Φλόριντα. Η σύλληψή του έγινε τις πρώτες πρωινές της περασμένης Παρασκευής, ενώ διενεργήθηκε έρευνα και στα υπάρχοντά του.

Στην επιχείρηση έλαβαν μέρος ειδικοί πράκτορες με αλεξίσφαιρα γιλέκα, αλλά και με παρατεταμένα όπλα.

Το FBI ενεργοποιήθηκε μετά την απαγγελία επτά κατηγοριών σε βάρος του Στόουν από τον ειδικό ανακριτή Μάλερ, στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργεί για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Από την σύλληψή του και μετά, τόσο ο Στόουν, όσο και μερικοί σχολιαστές των συντηρητικών ΜΜΕ ασκούν κριτική στην επιχείρηση που πραγματοποίησε το FBI για την σύλληψη του, χαρακτηρίζοντας την, ως υπερβολική.

Ο πρώην κυβερνήτης του Νιου Τζέρσι και σημερινός σχολιαστής του ABC News Κρις Κρίστι χαρακτήρισε επίσης, ως “υπερβολική” την επιχείρηση της σύλληψης του Στόουν.

Ωστόσο, άλλοι αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφάλειας χαρακτήρισαν τόσο την επιχείρηση της σύλληψης, όσο και την διεξαγωγή της, ως “συνηθισμένη.”

Ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε προχθές (Daily Caller) ότι “θα σκεφτεί” να ζητήσει από το FBI να επανεξετάσει την χρήση μέσων και ισχύος, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για τον αριθμό των πρακτόρων, αλλά και για τον τύπο των οχημάτων που χρησιμοποιήθηκαν στην περιοχή της σύλληψης, για μία σύλληψη ενός υπόπτου που κατηγορείται για την διάπραξη εγκλήματος λευκού κολάρου.

“Νομίζω ότι ήταν πολύ ασυνήθιστο,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ.

Άλλοι Ρεπουμπλικάνοι απαιτούν απαντήσεις.

“Με ανησυχεί ο τρόπος με τον οποίο έγινε η σύλληψη, ιδιαίτερα ο αριθμός των πρακτόρων που έλαβαν μέρος, οι τακτικές που χρησιμοποιήθηκαν, η ώρα που έγινε, αλλά κι αν το FBI προχώρησε στην δημοσιοποίηση λεπτομερειών για την σύλληψη και το κατηγορητήριο προς τα ΜΜΕ, πριν από την ενημέρωση των δικηγόρων του κ. Στόουν,” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκραμ, που προεδρεύει στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας, σε επιστολή που έστειλε χθες στον Ρέι.

Η αναφερόμενη επιτροπή είναι υπεύθυνη για την άσκηση κοινοβουλευτικής εποπτείας στο FBI.

Επιστολή στον Ρέι έστειλε χθες κι ο Ρεπουμπλικάνος Νταγκ Κόλινς που είναι υψηλόβαθμο μέλος στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων. Με την επιστολή αυτή, ο Κόλινς ζητάει να πληροφορηθεί σχετικά με τις συνθήκες διεξαγωγής της επιχείρησης, γράφοντας ότι: “αυτή η επίδειξη δύναμης μπορεί να εκθέσει σε περιττό κίνδυνο την ζωή των πρακτόρων, κλιμακώνοντας τον παράγοντα του ρίσκου ασφάλειας για όλους τους εμπλεκόμενους στην επιχείρηση.”

Τόσο το FBI, όσο και το γραφείο του Μάλερ αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Μετά την σύλληψή του και την πρώτη εμφάνισή του στο δικαστήριο, ο Στόουν δήλωσε στους δημοσιογράφους που είχαν συγκεντρωθεί έξω από ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Φλόριντα, ότι οι πράκτορες του FBI “τρομοκράτησαν” τόσο τον ίδιο, όσο και τα σκυλιά του.

“Θα μπορούσαν απλά να επικοινωνήσουν με τους δικηγόρους μου και θα είχα παραδοθεί εθελοντικά,” είπε ο Στόουν.

Οι εισαγγελείς από την πλευρά τους, έγραψαν σε δικαστικά έγγραφα ότι στην περίπτωση που θα είχαν ενημερώσει τον Στόουν πριν από την απαγγελία των κατηγοριών σε βάρος του, θα υπήρχε ο κίνδυνος “διαφυγής του κατηγορούμενου, καταστροφής ή αλλοίωσης αποδείξεων.”

“Υποστηρίζω πλήρως τις ανησυχίες των υπηρεσιών ασφαλείας, για την ασφάλεια του προσωπικού τους, το ρίσκο διαφυγής, αλλά και την ανάγκη διατήρησης των αποδείξεων. Ωστόσο, είμαι καχύποπτος για το γεγονός ότι ένας υπαγόμενος σε έρευνα του ειδικού ανακριτή, που έχει νομική υποστήριξη κι έχει δηλώσει δημόσια, ότι ο ίδιος πιστεύει πως σε κάποια χρονική στιγμή θα του απαγγελθούν κατηγορίες και είναι διατεθειμένος να παραδοθεί εθελοντικά, συνελήφθη πριν να ξημερώσει με ειδική επιχείρηση που έγινε έξω από το σπίτι του,” έγραψε χαρακτηριστικά ο Γκραμ.

“Παρά το γεγονός ότι οι τακτικές αυτές μπορεί να είναι συνηθισμένες για την σύλληψη ενός επιθετικού κατηγορούμενου, έχω ερωτήσεις σχετικά με την αναγκαιότητα της χρήσης τους, στην υπόθεση αυτή. Η αμερικανική κοινή γνώμη έχει κουραστεί αρκετά από την κάλυψη των ΜΜΕ γύρω από την έρευνα του Μάλερ. Έτσι, ο τρόπος που έγινε αυτή η σύλληψη προσέθεσε μόνο περισσότερο θέαμα στην υπόθεση. Συνεπώς, γράφω αναζητώντας την αιτιολογία των τακτικών που χρησιμοποιήθηκαν, αλλά και της ώρας που έγινε η σύλληψη του κ. Στόουν,” επεσήμανε το Γκραμ.

“Με ευχαριστεί που ο Γερουσιαστής Γκραμ, αλλά κι άλλοι Ρεπουμπλικάνοι που είναι μέλη του Κογκρέσου, εξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο έγινε η σύλληψή μου,” είπε ο Στόουν.

Ο Στόουν δήλωσε ότι δεν έχει μιλήσει με τον πρόεδρο Τραμπ από την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του και μετά, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της συνεργασίας του με το γραφείο του Μάλερ. “Αυτή είναι μία ερώτηση που πρέπει να απαντηθεί από τους δικηγόρους μου. Το μόνο που μπορώ να πω, είναι ότι θα πω την αλήθεια,” πρόσθεσε.

Στον Στόουν έχουν απαγγελθεί πέντε κατηγορίες για ψευδορκία στο Κογκρέσο, μία κατηγορία για παρεμπόδιση επίσημης διαδικασίας, αλλά και μία κατηγορία για προσπάθεια χειραγώγησης μαρτύρων.

Στην περίπτωση που καταδικαστεί, ο ίδιος βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης 20 ετών. Ο Στόουν υποστηρίζει ότι είναι αθώος και ότι θα αγωνιστεί για την απαλλαγή του από τις κατηγορίες.

Ο ίδιος αναμένεται να εμφανιστεί σήμερα το απόγευμα σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Ουάσινγκτον. Πρόκειται για την δεύτερη δικαστική ακρόασή του, μετά από την σύλληψή του.

Πηγή: ABC News

photo:pexels

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...