• Αρχική
  • Άρθρα
  • 60 δισ. ευρώ οι ζημιές της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας από τους δασμούς που επέβαλε ο Ν.Τραμπ!

60 δισ. ευρώ οι ζημιές της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας από τους δασμούς που επέβαλε ο Ν.Τραμπ!

Το Σαββατοκύριακο, ο υπουργός Οικονομίας, Πέτερ Αλτμάιερ, δήλωσε ότι είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η επίπτωση στη γερμανική οικονομία από τους όποιους αμερικανικούς δασμούς στα αυτοκίνητα.

Σημείωσε, όμως, ότι οι δασμοί στον χάλυβα και το αλουμίνιο αφορούν σε αξία λίγο πάνω από 6 δισ. ευρώ, ενώ οι δασμοί στα αυτοκίνητα θα προκαλέσουν ζημιά στην γερμανική οικονομία της τάξης των 60 δισ. ευρώ!.

Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία υποχώρησε ελαφρά τον Ιούλιο, δείχνοντας ότι μία σειρά από κινδύνους, περιλαμβανομένης της απειλής των ΗΠΑ για επιβολή δασμών σε αυτοκίνητα και ανταλλακτικά αυτοκινήτων, αρχίζει να αναστατώνει τις διοικήσεις των γερμανικών εταιρειών.

Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του Ινστιτούτου Ifo, που έχει έδρα το Μόναχο, μειώθηκε στις 101,7 μονάδες από 101,8 τον Ιούνιο, λιγότερο από τις προβλέψεις των οικονομολόγων, οι οποίοι σε έρευνα του Reuters περίμεναν 101,5 μονάδες.

Η εμπορική πολιτική του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, σε συνδυασμό με την πρόσφατη κυβερνητική κρίση στη Γερμανία, η οποία προκλήθηκε από τις διαφωνίες για το θέμα της μετανάστευσης και έχει εν τω μεταξύ διευθετηθεί, αύξησαν την αβεβαιότητα, δήλωσε ο οικονομολόγος του Ifo, Κλάους Βολράμπε, στο Reuters.

Οι εταιρείες ήταν λίγο πιο αισιόδοξες αναφορικά με την τρέχουσα κατάσταση, αλλά οι προσδοκίες τους για τους επόμενους έξι μήνες επιδεινώθηκαν, σύμφωνα με την έρευνα.

Οι προσδοκίες της αυτοκινητοβιομηχανίας για εξαγωγές υποχώρησαν σημαντικά, σύμφωνα με τον Βολράμπε.