• Αρχική
  • Άρθρα
  • Κορωνοϊός – ΕΚΤ: Αποδεσμεύει 750 δισ. ευρώ για αγορά ομολόγων – Περιλαμβάνονται και τα ελληνικά

Κορωνοϊός – ΕΚΤ: Αποδεσμεύει 750 δισ. ευρώ για αγορά ομολόγων – Περιλαμβάνονται και τα ελληνικά

Πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, μεταξύ των οποίων και των ελληνικών, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης (19/03), λόγω του κορωνοϊού COVID-19.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε, τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης (19/03), πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, στα οποία περιλαμβάνονται και τα ελληνικά μολονότι δεν βρίσκονται σε επενδυτική βαθμίδα, στη σκιά του κορωνοϊού COVID-19.

Το πρόγραμμα αγοράς, που ονομάζεται Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP), θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2020 και θα περιλαμβάνουν όλες τις κατηγορίες στοιχείων ενεργητικού που είναι επιλέξιμες υπό το υφιστάμενο πρόγραμμα αγοράς (ΑΑP).

Στην ανακοίνωση της ΕΚΤ επισημαίνεται το έξης:

«Οι αγορές υπό το νέο PEPP θα διενεργούνται με ευέλικτο τρόπο. Αυτό θα επιτρέπει διακυμάνσεις στη διανομή των αγορών σε βάθος χρόνου, μεταξύ των διαφορετικών κατηγοριών στοιχείων ενεργητικού και μεταξύ των δικαιοδοσιών. Για τις αγορές υπό το PEPP θα υπάρξει εξαίρεση (waiver) όσον αφορά τα κριτήρια επιλεξιμότητας για τα χρεόγραφα που εκδίδει η ελληνική κυβέρνηση. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα τερματίσει τις καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού υπό το PEPP μόλις κρίνει ότι η φάση της κρίσης του κορoνοϊού έχει παρέλθει, αλλά σε κάθε περίπτωση όχι πριν το τέλος του καλοκαιριού».


Ακόμα, επεκτείνεται το εύρος των επιλέξιμων ενεργητικών υπό το πρόγραμμα αγοράς εταιρικών τίτλων (CSPP) σε μη χρηματοοικονομικό εμπορικό «commercial paper». Επίσης, χαλαρώνουν τα στάνταρντ στις εγγυήσεις (collateral), προσαρμόζοντας τις παραμέτρους του βασικού κινδύνου του πλαισίου για τις εγγυήσεις.

Επιπροσθέτως, η ΕΚΤ διευκρίνιζει στην ανακοίνωσή της το εξής:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ είναι δεσμευμένο να παίξει τον ρόλο του στη στήριξη όλων των πολιτών της Ευρωζώνης σε αυτές τις ιδιαίτερα απαιτητικές στιγμές. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΚΤ θα εξασφαλίσει ότι όλοι οι κλάδοι της οικονομίας μπορούν να επωφεληθούν από τις υποστηρικτικές συνθήκες χρηματοδότησης που τους επιτρέπουν να απορροφήσουν το σοκ. Αυτό αφορά εξίσου οικογένειες, εταιρείες, τράπεζες και κυβερνήσεις».
Λαγκάρντ: Δεν υπάρχουν όρια όσον αφορά τη δέσμευσή μας στο ευρώ
Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αναφέρθηκε σε άνευ όρων δέσμευση στο ευρώ με μήνυμά της στο διαδίκτυο, στο οποίο επισήμανε:

«Οι εξαιρετικές περιστάσεις απαιτούν εξαιρετική δράση. Δεν υπάρχουν όρια όσον αφορά τη δέσμευσή μας στο ευρώ. Είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε το πλήρες δυναμικό των εργαλείων που διαθέτουμε, εντός των ορίων της εντολής μας».

Σταϊκούρας: Δυνατότητα αγοράς ελληνικών ομολόγων ύψους 12 δισ. ευρώ
Ο υπουργός Οικονομίας, Χρήστος Σταϊκούρας, σχολιάζοντας την απόφαση της ΕΚΤ, αποκάλυψε ότι δίνεται η δυνατότητα αγοράς ελληνικών ομολόγων ύψους 12 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, ο ίδιος ανέφερε:

«Η σημερινή απόφαση νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με ένα νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, είναι σημαντική για την αντιμετώπιση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, των κοινωνικών και οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού. Είναι όμως ιδιαίτερα σημαντική για τη χώρα μας, με την ξεχωριστή αναφορά που γίνεται σε αυτήν. Πλέον τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου είναι αποδεκτοί, για το νέο πρόγραμμα, τίτλοι. Αυτό γίνεται για πρώτη φορά από το 2015, όταν και ξεκίνησε η ποσοτική χαλάρωση, το περίφημο QE, στην οποία η χώρα μας – με ευθύνη της προηγούμενης Κυβέρνησης – ουδέποτε συμμετείχε.
Ο κ. Σταϊκούρας συμπλήρωσε:

«Η σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που δίνει τη δυνατότητα αγοράς περίπου 12 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων, αναμένεται να αποκλιμακώσει το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, και κατ’ επέκταση των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων με πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, με ό,τι θετικό αυτό συνεπάγεται για τη ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας. Αποτελεί έμπρακτη στήριξη στη χώρα μας και συνιστά ένδειξη εμπιστοσύνης στους χειρισμούς της κυβέρνησης για τη διαχείριση της τρέχουσας υγειονομικής κρίσης. Η Ελλάδα συμμετέχει πλέον ισότιμα στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης. Είναι και αυτή η απόφαση, μετά την πρόσφατη του Eurogroup, ένα ακόμη δείγμα ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως ένα κανονικό κράτος-μέλος, και όχι ως μία εξαίρεση».

sputniknews.gr / photo unsplash