Η γείτονα βρίσκεται σε αναβρασμό! Χιλιάδες Τούρκοι βγήκαν στους δρόμους την Πέμπτη παρά την απαγόρευση των συγκεντρώσεων στους δρόμους για την κράτηση του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί τον Ερντογάν για «πραξικόπημα» και να υπόσχεται συνέχιση των κινητοποιήσεων στους δρόμους.
Μάλιστα αναδείχθηκαν κι άλλα θέματα εναντίον της τουρκικής κυβέρνησης, όπως η κατάσταση της οικονομίας, η πείνα κτλ.
Ορισμένοι διαδηλωτές, σύμφωνα με το Reuters, συγκρούστηκαν με την αστυνομία στην Άγκυρα, την Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη και σε άλλες περιοχές της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων των πανεπιστημίων, και πολλοί συγκεντρώθηκαν σε δημοτικά γραφεία στην Κωνσταντινούπολη αφού οι αρχές έστησαν οδοφράγματα κλείνοντας αρκετούς δρόμους σε όλη τη χώρα.
Ο Ιμάμογλου, 54 ετών, ο κύριος πολιτικός αντίπαλος του Ερντογάν, συνελήφθη την Τετάρτη αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για φερόμενη δωροδοκία και βοήθεια σε τρομοκρατική ομάδα, μια κίνηση που η αντιπολίτευση καταδίκασε ως «απόπειρα πραξικοπήματος» και που πυροδότησε έναν πρώτο γύρο διαδηλώσεων.
Οι κινητοποιήσεις στην Τουρκία θα διαρκέσουν τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή, βάσει εκτιμήσεων, όσο θα διαρκέσει δηλαδή και η κράτηση του Ιμάμογλου.
Υπάρχει η εκτίμηση πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρήκε την ευκαιρία, με την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ και την απομάκρυνση της διεθνιστικής τάξη πραγμάτων, η οποία στήριζε τον Ιμάμογλου, από τον Λευκό Οίκο, να θέσει στο περιθώριο τον υπ’ αριθμόν ένα, αυτή την στιγμή, αντίπαλο του τούρκου ηγέτη που μπορεί να διεκδικήσει, με πάρα πολύ καλές πιθανότητες, την προεδρία από εκείνον.
Ωστόσο, αν όλο αυτό διαρκέσει παραπάνω, τότε ουδείς γνωρίζει τι συνέπειες θα έχει αυτό για την Τουρκία, μία χώρα τεράστιας γεωστρατηγικής σημασίας, με πολλά έθνη να την απαρτίζουν και πολλές περιοχές να ζητούν, άλλες ψιθυριστά, άλλες πιο φωναχτά αυτονομία.








photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-EPA
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Κίνδυνος λαίλαπας με τους Τόμαχοκ! Ισχυρισμοί «φωτιά» της Ζαχάροβα
- Halloween: Ο ανατριχιαστικός λόγος που πόλη της Καταλονίας απαγόρευσε την υιοθεσία μαύρων γάτων
- Πρότεινε στην ανήλικη φίλη της κόρης του να της γνωρίσει άντρα 19 χρόνια μεγαλύτερό της – Στη φυλακή ο 57χρονος
- Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο έδωσε εντολή για στρατιωτικά γυμνάσια ως απάντηση στις ΗΠΑ
- Θεσσαλονίκη: Μήνυση για σωματικές βλάβες κατάθεσε 82χρονος σε βάρος 55χρονου
- Θεσσαλονίκη: Μεγάλη ζήτηση από Ελλάδα και εξωτερικό για συμμετοχή στην 31η «Agrotica» (29/1-1/2-2026)
- Ινδονησία: Δεξαμενόπλοιο έπιασε φωτιά κατά την επισκευή του – Τουλάχιστον δέκα νεκροί
- Επικοινωνία Μητσοτάκη-Ζελένσκι – Τι ειπώθηκε
- Νάταλι Πόρτμαν για Ντάιαν Κίτον:«Ήταν αμετανόητα ο εαυτός της…»
- Μητσοτάκη άκου τι λέει ο Πούτιν (video)