Νέα επίθεση με τη χρήση εκρηκτικών στην Κολομβία είχε αποτέλεσμα να τραυματιστούν 17 άνθρωποι χθες Δευτέρα στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, ανάμεσά τους τρία παιδιά και δυο αστυνομικοί, ανακοίνωσαν οι αρχές, με φόντο τις αυξανόμενες ανησυχίες για την τύχη της εύθραυστης ειρηνευτικής διαδικασίας.
«Εκρηκτικός μηχανισμός, πιθανόν βόμβα βαλμένη σε μοτοσικλέτα, ανατινάχτηκε μερικά μέτρα από αστυνομικό τμήμα» στην πόλη Μοράλες, ανέφερε ο Οκτάβιο Γκουσμάν, ο νομάρχης στον νομό Κάουκα, μέσω X.
Δείτε το σχετικό video:
«Morales», porque estallaron una motocicleta bomba en zona urbana del municipio de Morales, Cauca. Medios tradicionales tratan de insinuar que fue apuntándole a una institución educativa, cuando en realidad fue activada cerca de una estación de policía. Hay varios heridos.
— ¡Es tendencia en Colombia 🇨🇴! (@TendenciaEnX) February 24, 2025
🏍️💥🚔 pic.twitter.com/qqArgE4DnL
Κοριτσάκι επτά ετών διακομίστηκε σε νοσοκομείο σοβαρά τραυματισμένο και χρειάστηκε να προσφερθούν ιατρικές φροντίδες σε δυο αστυνομικούς, διευκρίνισε.
Η Κολομβία πασχίζει να γυρίσει τη σελίδα του εμφυλίου πολέμου που διαρκεί έξι δεκαετίες, με την εμπλοκή ένοπλων κινημάτων της αριστεράς, ακροδεξιών παραστρατιωτικών, καρτέλ των ναρκωτικών και των κυβερνητικών δυνάμεων ασφαλείας.
Η χώρα γνωρίζει κλιμάκωση της βίας καθώς οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με ένοπλες οργανώσεις αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα, σχεδόν μια δεκαετία μετά τη συμφωνία του 2016 που οδήγησε στον αφοπλισμό και τη διάλυση της πρώην οργάνωσης ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC).
Ο δήμαρχος της Μοράλες, ο Όσκαρ Γιαμίτ Γουατσετά, μεταφόρτωσε σε ιστότοπους βίντεο που δείχνει κόσμο, ανάμεσά τους μαθητές, να τρέχει να φύγει έπειτα από την ισχυρή έκρηξη.
Οι αρχές δεν έχουν αποδώσει ως τώρα την ευθύνη για την επίθεση σε κάποια οργάνωση. Η περιοχή θεωρείται πως ελέγχεται από τους μαχητές του Κεντρικού Γενικού Επιτελείου (EMC), μιας από τις παρατάξεις διαφωνούντων των πρώην FARC που έχουν ξαναπάρει τα όπλα.
Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα προειδοποίησε χθες πως βρίσκεται σε εξέλιξη «εξάπλωση και ισχυροποίηση» των ένοπλων οργανώσεων σε διάφορες περιοχές της Κολομβίας, ιδίως στο βόρειο και στο νοτιοανατολικό της τμήμα.
Στα μέσα Ιανουαρίου, η οργάνωση Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) εξαπέλυσε σειρά εφόδων στον νομό Κατατούμπο (βορειοανατολικά), στοχοποιώντας διαφωνούντες των FARC και αμάχους, κάπου 50.000 από τους οποίους εξαναγκάστηκαν να εκτοπιστούν μέσα σε μερικές ημέρες. Κατά τους επίσημους αριθμούς, οι επιθέσεις αυτές στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 57 ανθρώπους.
Την περασμένη εβδομάδα, τέσσερις επιθέσεις με τη χρήση εκρηκτικών μηχανισμών, που αποδόθηκαν στον ELN, καταγράφτηκαν σε δυο πόλεις της Κολομβίας που γειτονεύουν με τη Βενεζουέλα. Οι αρχές έκαναν λόγο για συνολικά έξι τραυματίες.
(με πληροφορίες από ΑΠΕ -ΜΠΕ / photo: pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Γερμανία: Άδεια από τον στρατό θα χρειάζονται πλέον οι άνδρες για μεγάλα ταξίδια στο εξωτερικό
- Ως πότε; Οι άστοχες αποφάσεις που λαμβάνονται εντός ΕΕ
- Ν. Χριστοδουλίδης από τη Θεσσαλονίκη: Η απελευθέρωση της Κύπρου η ύψιστη προτεραιότητά μας
- Άρση της βουλευτικής τους ασυλίας ζητούν Τσιάρας και Κεφαλογιάννης λόγω ΟΠΕΚΕΠΕ
- Το λιμάνι Χορ Φακάν των ΗΑΕ δέχτηκε επίθεση – 4 τραυματίες
- Η Κίνα ζητά κατάπαυση πυρός και διαπραγματεύσεις για το Ιράν
- Τρεις άντρες στη Γλυφάδα απείλησαν αστυνομικούς με αεροβόλο όπλο, μαχαίρι και σφυρί
- Η ευφάνταστη τεχνική ενός σερίφη στις ΗΠΑ για να μαντρώσει κατσίκια – δραπέτες (Vid)
- Η Ζ. Κωνσταντοπούλου για ΟΠΕΚΕΠΕ: Μιλάμε για εγκληματική οργάνωση υπό την καθοδήγηση Μητσοτάκη
- Αίσιο τέλος στην επιχείρηση διάσωσης άνδρα σε δύσβατο σημείο στο Αγρίνιο – Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο









