• Αρχική
  • Άρθρα
  • Κλήση του Τούρκου Πρέσβη της Τουρκικής πρεσβείας από το Ιράκ

Κλήση του Τούρκου Πρέσβη της Τουρκικής πρεσβείας από το Ιράκ

Οι Ιρακινοί είναι αρκετά εκνευρισμένοι και θορυβημένοι από την επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Αμύνης Χουλούσι Ακάρ σε τουρκική στρατιωτική βάση που υπάρχει εντός του Ιρακινού εδάφους, καθώς η Βαγδάτη κάλεσε τον ακόλουθο της τουρκικής πρεσβείας στη Βαγδάτη για να του επιδώσει το διάβημα της Ιρακινής Κυβέρνησης για την παρουσία του.

Συγκεκριμένα, οι Ιρακινοί αναφέρουν ότι αποτελεί παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου η παρουσία του Τούρκου Υπουργού Αμύνης εντός του ιρακινού εδάφους χωρίς άδεια της  Ιρακινής Κυβέρνησης όπως και η ύπαρξη βάσεων και γενικότερα, η παρουσία του Τουρκικού Στρατού στο έδαφος του Ιράκ χωρίς την άδειά της.

Οι Τούρκοι έχουν εξαπολύσει για ακόμα μία φορά, ένα νέο γύρο επιχειρήσεων στο Βόρειο Ιράκ κατά των Κούρδων του ΡΚΚ και των βάσεών τους, επιχειρώντας να θέσουν  τις περιοχές αυτές υπό τον πλήρη έλεγχό τους αλλά και για να αποκόψουν τις οδούς ανεφοδιασμού των αυτονομιστών του ΡΚΚ που βρίσκονται εντός της επαρχίας Hakari της Τουρκίας. Κατά τις πρόσφατες επιχειρήσεις, οι Τούρκοι κατέγραψαν απώλειες σε ανθρώπους και μέσα καθώς οι Κούρδοι αντάρτες προβάλουν αντίσταση και κατέχουν οχυρές θέσεις με πλεονέκτημα τη γνώση της τοποθεσίας του εδάφους και προετοιμασίας του, καλύτερα από τους αντιπάλους τους.

Ο Τούρκος ΥΠΑΜ Χουλούσι Ακάρ, βρέθηκε στην περιοχή τόσο για επικοινωνιακούς λόγους κυρίως, όσο και για ανύψωση ηθικού καθώς οι επιχειρήσεις δε φέρονται να πηγαίνουν ακριβώς όπως επιθυμούσαν οι Τούρκοι επιτελείς. Όσο για την Κυβέρνηση του Ιράκ, αυτή είναι ανήμπορη να αντίδραση απέναντι στην τουρκική διείσδυση στο έδαφός της η οποία υφίσταται εδώ και πολλά χρόνια. Οι Ιρακινοί δε μπορούν να εμποδίσουν τους Κούρδους της περιοχής, όπως και όλων των περιοχών με κουρδική πλειοψηφία από το να έχουν αυτονομία και οι Κούρδοι δεν επιχειρούν το βήμα της πλήρους αυτονόμισης καθώς ακόμα δεν έχουν την ισχύ να αντιμετωπίσουν τον Τουρκικό Στρατό, χωρίς τα νομικά, διπλωματικά και υλικά προβλήματα που θα προκληθούν από μία τέτοια κίνησή τους.

Αν οι Ιρακινοί βγούν τελείως εκτός κάδρου από την περιοχή, τότε οι Κούρδοι του Ερμπίλ θα δεχτούν επίθεση από τους Τούρκους σχεδόν άμεσα και ακόμα και το Ιράν θα δείξει ανοχή. Γι αυτό το λόγο υπάρχει η λυκοφιλία μεταξύ Κούρδων και Ιρακινών στο ζήτημα, παρότι οι τελευταίοι είναι οι πλέον ζημιωμένοι και προσπαθούν να διατηρήσουν τη χώρα τους όσο το δυνατόν ακέραιη παρά την παρουσία του Τουρκικού Στρατού στα βόρεια εδάφη της.

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.