Κλιμάκωση στην Ουκρανία μπορεί να συντρίψει την Τουρκία! Παρέμβαση «φωτιά» εν μέσω πολεμικής ατμόσφαιρας, vid

Όταν αυτό λέγεται μέσα από την Τουρκία, υπάρχει πρόβλημα

Ο Γιασάρ Γιακίς, πρώην Υπουργός Εξωτερικών και πρώην πρέσβης στο Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών στηn Βιέννη , την Αίγυπτο και τηn Σαουδική Αραβία, καταθέτει την άποχή του για την κατάσταση στις σχέσεις Μόσχας-Άγκυρας, προκαλώντας, αν μη τι άλλο, προβληματισμό.

Είναι ιδρυτικό μέλος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν και διαθέτει τεράστι εμπειρία.

Ο Γιακίς σε άρθρο του δεν διστάζει να γράψει πως η Τουρκία βρίσκεται μεταξύ του ρωσικού βράχου και της δύσκολης κατάστασης στην Ουκρανία, κινδυνεύοντας να συντριβεί, άπαξ και υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση.

Το άρθρο σε συνδυασμό με την αποκάλυψη του el.gr πως η Μόσχα εξέδωσε έκτακτη οδηγία στους Ρώσους υπηκόους να φύγουν άμεσα από την Τουρκία, δείχνει πως τα πράγματα είναι σοβαρά.

Ο Γιακίς γράφει μεταξύ άλλων:

Εν μέσω αυτής της αυξανόμενης έντασης, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βόλοντυρ Ζελένσκι την προηγούμενη εβδομάδα επισκέφθηκε την Τουρκία. Την ημέρα πριν από την επίσκεψη, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και, μεταξύ άλλων θεμάτων, τόνισε δύο σημαντικά θέματα. Το ένα ήταν η Σύμβαση του Μοντρέ. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η Ρωσία «αναμένει από την Τουρκία να γνωρίζει τη σημασία της συμφωνίας».

Το δεύτερο ήταν το ενδιαφέρον της Τουρκίας για τη ρωσική-ουκρανική σύγκρουση στο Ντονμπάς. Ο Πούτιν πρέπει να επέλεξε την ώρα για την τηλεφωνική κλήση, αμέσως πριν από την επίσκεψη του Ζελένσκι στην Τουρκία, έτσι ώστε η Άγκυρα να μην υιοθετήσει υπερβολικό ζήλο υπέρ της Ουκρανίας σχετικά με τα ζητήματα του Ντόμπας και της Κριμαίας. Παρά την στάση του Πούτιν, το ανακοινωθέν 20 σημείων που εκδόθηκε μετά τις συνομιλίες Ερντογάν-Ζελένσκι περιέχει σημεία που μπορεί να ενοχλήσουν την Ρωσία, επειδή καταγγέλλει την «προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία» τέσσερις φορές.

Μετά τη συνάντηση Erdogan-Zelensky, η Ρωσία ανέστειλε τις πτήσεις επιβατών προς την Τουρκία μέχρι την 1η Ιουνίου, με την αιτιολογία ότι οι περιπτώσεις COVID-19 αυξάνονταν στην Τουρκία. Στην πραγματικότητα, τα προβλήματα είχαν αυξηθεί δραματικά τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά η επιλογή ημερομηνίας των ρωσικών αρχών περιέχει ένα ισχυρό μήνυμα: Η απώλεια εσόδων της Τουρκίας από τον τουρισμό λόγω αυτής της απόφασης εκτιμάται σε περίπου 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Για να κάνει τα πράγματα πιο περίπλοκα, η Ουάσιγκτον αποφάσισε να στείλει δύο πολεμικά πλοία στην Μαύρη Θάλασσα και η Ρωσία αντέδρασε μεταφέροντας 15 πλοία από το στόλο της Κασπίας Θάλασσας στη Μαύρη Θάλασσα, όπερ σημαίνει θέρμανση των υδάτων στα ανοικτά των ουκρανικών ακτών. Εάν η ένταση κλιμακωθεί περαιτέρω, η Τουρκία μπορεί να συμπιεστεί ανάμεσα σε ένα βράχο και ένα σκληρό μέρος».

Πώς συμπεριφέρεται η Άγκυρα σε σχέση με την Ουκρανία:

Πρώτον, η Τουρκία συμμορφώνεται με το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας, η οποία θεωρεί την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία ως παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Δεύτερον, η Τουρκία συνεργάζεται με την Ουκρανία στον τομέα των αμυντικών βιομηχανιών, ενώ πολλοί από τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ αρνούνται να πουλήσουν εξαρτήματα ορισμένου εξελιγμένου αμυντικού εξοπλισμού για τα αεροσκάφη της. Χάρη σε αυτήν την άρνηση, η Τουρκία αναπτύσσει τη δική της κερδοφόρα αμυντική βιομηχανία συνεργαζόμενη με χώρες όπως η Ουκρανία, η οποία διαθέτει μια σχετικά προηγμένη αμυντική βιομηχανία.

Τρίτον, η Τουρκία προσπαθεί να διατηρήσει καλές σχέσεις και με τη Ρωσία και την ευρωατλαντική κοινότητα. Αυτό χρειάζεται πολλή δεξιότητα και διπλωματία.

Το κατά πόσον η Τουρκία θα μπορέσει να επιτύχει ισορροπία σε αυτήν τη σύγκρουση χωρίς να βλάψει τις ευαισθησίες της Ρωσίας, μένει να το δούμε».

Όπως αντιλαμβάνεστε ο έμπειρος τούρκος πολιτικός βλέπει ΚΙΝΔΥΝΟ συντριβής της Τουρκίας ανάμεσα στον ρωσικό βράχο και την ουκρανική σκληρή περιοχή.  

Την ίδια ώρα, ρωσικά πολεμικά πλοία διασχίζουν τον Βόσπορο κατευθυνόμενα προς την Μαύρη Θάλασσα, καθώς η Μόσχα ενισχύει την ναυτική της παρουσία, ενώ σε συναγερμό βρίσκεται ολόκληρη η ρωσική επικράτεια. Η κλιμάκωση δεν δείχνει μακριά, κάτι που σύμφωνα με την εκτίμηση του Γιακίς, ενέχει τον κίνδυνο καταστροφικής συμπίεσης της Τουρκίας ανάμεσα στις συμπληγάδες Δύσης και Ρωσίας.

Ρωσικά πλοία περνούν τον Βόσπορο

Ρωσικός στόλος πάει από την Κασπία στην Μαύρη Θάλασσα

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί