Κίνδυνος να υπάρξει νέα κρίση του χρέους στην Ευρωζώνη; Αναφορά ότι η EKT Θα διατηρήσει υψηλά τα επιτόκιά της «για αρκετό καιρό»

Για τον κίνδυνο να υπάρξει νέα κρίση του χρέους στην Ευρωζώνη, εντός ενός πλαισίου υψηλών επιτοκίων και αύξησης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, προειδοποίησε σήμερα ο Λουίς ντε Γκίντος, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Περισσότερο αυξημένα κόστη χρηματοδότησης και λιγότερο συνετές δημοσιονομικές πολιτικές θα μπορούσαν να αυξήσουν τις ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του κρατικού χρέους, ιδιαίτερα στις χώρες στις οποίες τα επίπεδα του χρέους είναι ήδη υψηλά», προειδοποίησε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΚΤ, σε ομιλία που εκφώνησε στη Φρανκφούρτη.

Σήμερα η χώρα που προκαλεί τις περισσότερες ανησυχίες για το υψηλό δημόσιο χρέος της αναφέρεται ότι είναι η Ιταλία.

Ωστόσο, κατά την τρέχουσα περίοδο τα «σπρεντ» στις αγορές κρατικών ομολόγων -η διαφορά της απόδοσης ανάμεσα στο γερμανικό ομόλογο αναφοράς και αυτά των άλλων κρατών της ευρωζώνης- «παραμένουν περιορισμένα», ανέφερε καθησυχαστικά ο κεντρικός τραπεζίτης.

Πράγματι πολλές κυβέρνησεις έχουν επιτύχει «φθηνές χρηματοδοτήσεις για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα στη διάρκεια της περιόδου των χαμηλών επιτοκίων».

Όμως τα επιτόκια της ΕΚΤ βρίσκονται σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο, με το κύριο μεταξύ αυτών να βρίσκεται στο 4%, προκειμένου, όπως αναφέρεται, να χαλιναγωγηθεί ο υπερβολικά υψηλός πληθωρισμός που καταγράφεται μετά την άνοδο των τιμών της ενέργειας.

Ο ντε Γκίντος υποστήριξε σήμερα πως η ΕΚΤ θα διατηρήσει υψηλά τα επιτόκιά της «για αρκετό καιρό» προκειμένου «να συνεισφέρει σημαντικά» στην επίτευξη του στόχου για πληθωρισμό 2%.

Την ίδια στιγμή, η δημοσιονομική πολιτική στην ευρωζώνη θα πρέπει να έχει στόχο να καταστήσει την οικονομία «πιο παραγωγική και να μειώσει σταδιακά το υψηλό δημόσιο χρέος», τόνισε.

(με πληροφορίες από cnn. gr / photo: freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί