Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, την οποία επικαλείται το RT, δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως η Ουκρανία σχεδιάζει ανοιχτά να χρησιμοποιήσει πυραύλους Tomahawk μεγάλου βεληνεκούς για να πραγματοποιήσει «τρομοκρατικές επιθέσεις» στην Ρωσία.
Όπως αντιλαμβάνεται κάποιος, αν συμβεί αυτό, μετά από πιθανή παράδοσή τους στο Κίεβο από τις ΗΠΑ, η Μόσχα θα δώσει πυρηνική απάντηση, μιας και δεν θα μπορεί να ξέρει, αν οι εν λόγω πύραυλοι φέρουν εκείνη την ώρα πυρηνικές κεφαλές ή όχι.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους την Τετάρτη, η Ζαχάροβα δήλωσε ότι «το καθεστώς του Κιέβου δεν κρύβει την προετοιμασία του για νέες τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον της χώρας μας με στόχο την κλιμάκωση της σύγκρουσης».
Πρόσθεσε ότι είναι «προφανές» ότι αυτά τα σχέδια καταρτίζονταν με βάση την πιθανή άφιξη των Tomahawks.
Τον περασμένο μήνα, Αμερικανοί αξιωματούχοι άφησαν να εννοηθεί ότι η Ουάσινγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει το Κίεβο με τους πυραύλους – οι οποίοι έχουν βεληνεκές περίπου 2.500 χιλιομέτρων. Ο Ουκρανός Βλαντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε αργότερα ότι συζήτησε το θέμα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ενώ ο Τραμπ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι θα μπορούσε να εγκρίνει τις παραδόσεις εάν αποφάσιζε ότι «αυτός ο πόλεμος δεν πρόκειται να διευθετηθεί», σημειώνει το ρωσικό μέσο.
Η Μόσχα έχει προειδοποιήσει κατά των παραδόσεων, λέγοντας ότι θα οδηγήσουν σε κλιμάκωση και θα είναι επιζήμιες για τις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας, οι οποίες δείχνουν κάποια σημάδια βελτίωσης.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Ζελένσκι ισχυρίστηκε ότι ενέκρινε «ασύμμετρες απαντήσεις» στη Ρωσία, τις οποίες θα διευθύνουν οι ειδικές υπηρεσίες του Κιέβου. Απείλησε επίσης να εξαπολύσει επιθέσεις στις περιοχές Μπέλγκοροντ και Κουρσκ στα σύνορα με τη Ρωσία για να προκαλέσει διακοπές ρεύματος, ενώ προειδοποίησε ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να προσπαθήσει να προκαλέσει ολική διακοπή ρεύματος στην Μόσχα, σύμφωνα πάντα με το RT.
Η Ζαχάροβα συνέχισε επικρίνοντας την ΕΕ, σημειώνοντας ότι επιδιώκοντας να διευκολύνει τις παραδόσεις Tomahawk στο Κίεβο, το μπλοκ παρατείνει την σύγκρουση και δείχνει «πλήρη έλλειψη πολιτικής βούλησης για ειρήνη».
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε ότι οι παραδόσεις πυραύλων Tomahawk θα οδηγήσουν σε ένα «νέο στάδιο κλιμάκωσης», προσθέτοντας ότι η χρήση τους «χωρίς την άμεση εμπλοκή αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού είναι αδύνατη».
Η κατάσταση είναι κρίσιμη καθώς οι πύραυλοι Τόμαχοκ αποτελούν πραγματικά όπλο που βάζει σε ανησυχίες την Μόσχα και τυχόν ουσιαστική χρήση του ενδέχεται να προκαλέσει άλλους είδους γεγονότα.
photo αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-EPA
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Κυβερνητικά στελέχη για τις σημερινές αναφορές του Κώστα Καραμανλή
- Παρέμβαση Καραμανλή: Τι δήλωσε για θεσμούς και Δικαιοσύνη
- Γλυφάδα: Το διαδραστικό σιντριβάνι στην Τερψιθέα εντυπωσιάζει μικρούς και μεγάλους – Δείτε εικόνες
- Ό,τι έκαναν στην Ελλάδα τα «λούζονται» και άλλοι! Σε κρίσιμο σημείο η Γαλλία και όχι μόνο
- Η άσκηση Green Bridge 2025 πραγματοποιήθηκε στον εναέριο χώρο της Βουλγαρίας και της Ελλάδας
- N. Κακλαμάνης στην εκδήλωση προς τιμήν της Άννας Ψαρούδα-Μπενάκη: «Σύμβολο ισότητας, έφερε ηχηρή επανάσταση…»
- Απάτη “μαμούθ” σε βάρος του ΕΦΚΑ μέσω εταιρειών ρούχων: Πάνω από 2 εκατ. ευρώ η ζημιά – 6 συλλήψεις, vid
- Σε διακοπές ρεύματος στην Ουκρανία αναγκάζεται το Κίεβο
- Άναυδη οικογένεια στο Τέξας! Έπεσε στο αγρόκτημά τους τεράστιος εξοπλισμός της NASA, vid
- ΝΑΤΟ: Το Βίλνιους ξεπερνά το όριο του 5% του ΑΕΠ για την άμυνα – Πού οδηγούνται τα κράτη του Βορρά;