για τριμερή σύνοδο κορυφής με τους ηγέτες της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας, στην πρώτη τριμερή συνάντησή τους εδώ και πάνω από τέσσερα χρόνια.
Οι τρεις γειτονικές χώρες είχαν συμφωνήσει να πραγματοποιούν σύνοδο κορυφής κάθε χρόνο ξεκινώντας από το 2008 για να προωθήσουν την περιφερειακή συνεργασία, αλλά η πρωτοβουλία τους διακόπηκε εξαιτίας διμερών διενέξεων και της πανδημίας της Covid-19. Η τελευταία τους τριμερής σύνοδος ήταν στα τέλη του 2019.
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ-γελ, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα και ο Λι θα υιοθετήσουν κοινή δήλωση για έξι τομείς που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την οικονομία και το εμπόριο, την επιστήμη και την τεχνολογία, την υγεία και τη γήρανση του πληθυσμού, σύμφωνα με αξιωματούχους της Σεούλ.
Ο Γιουν θα έχει διμερείς συνομιλίες με τον Λι και τον Κισίντα σήμερα, εν όψει της τριμερούς συνάντησής τους αύριο, Δευτέρα.
Ο Κισίντα αναμένεται να έχει σήμερα ξεχωριστή συνάντηση με τον Λι, όπου θα αναφερθεί στην κινεζική απαγόρευση εισαγωγών θαλασσινών από την Ιαπωνία καθώς και στην Ταϊβάν, όπως μετέδωσε το δίκτυο NHK επικαλούμενο την ιαπωνική κυβέρνηση.
Η σύνοδος κορυφής πραγματοποιείται την στιγμή που η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία εργάζονται για να βελτιώσουν τις σχέσεις τους, που είναι τεταμένες εξαιτίας ιστορικών διενέξεων, ενώ εμβαθύνουν παράλληλα μια τριμερή σύμπραξη ασφαλείας με τις Ηνωμένες Πολιτείες εν μέσω εντεινόμενης σινοαμερικανικής αντιπαλότητας.
Το Πεκίνο έχει προειδοποιήσει ότι οι προσπάθειες της Ουάσινγκτον να ενισχύσει περαιτέρω τις σχέσεις με τη Σεούλ και το Τόκιο μπορεί να αυξήσουν την ένταση και την αντιπαράθεση στην περιοχή.
Σύμφωνα με αξιωματούχους και διπλωμάτες, η σύνοδος μπορεί να μην οδηγήσει σε κάποια σημαντική εξέλιξη σε ευαίσθητα θέματα αλλά μπορεί να σημειωθεί πρόοδος στις ανταλλαγές προσώπων και σε προξενικά ζητήματα.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Λαβρόφ και Ρούμπιο θα έχουν σύντομα τηλεφωνική επικοινωνία
- Κίνα: Εντυπωσιακές εικόνες από την επίδειξη στρατιωτικών ελικοπτέρων, vid
- Ηράκλειο: Συνελήφθη 40χρονος για όπλα αλλά και ενδοοικογενειακή βία
- Αγιατολάχ Ιράν σε Τραμπ: «Συνέχισε να ονειρεύεσαι»
- Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά: Ζητάει παράταση για την εφαρμογή της υποχρέωσης αποδοχής IRIS πληρωμών
- Η νέα κίνηση των Βρετανών με τα Γλυπτά του Παρθενώνα που προκάλεσε σάλο
- Κάμερα ασφαλείας κατέγραψε γάτα να ρίχνει ποντίκι μέσα σε κατσαρόλα με φαγητό – Δείτε εικόνες
- Στο Ισραήλ ταξιδεύει ο Βανς
- Οι Μιράντα Κερ και Έβαν Σπίγκελ κρατούν τα παιδιά τους μακριά από τις οθόνες
- Ιστορική μέρα αύριο στη Γαλλία: Την πόρτα της φυλακής θα περάσει ο Σαρκοζί