Καύση αντιτύπου του Κορανίου: Οι Ταλιμπάν απαγορεύουν κάθε δραστηριότητα της Σουηδίας στο Αφγανιστάν

Η de facto κυβέρνηση των Ταλιμπάν ανακοίνωσε σήμερα ότι θα διακοπούν όλες οι δραστηριότητες της Σουηδίας στην επικράτεια του Αφγανιστάν, μετά την καύση αντιτύπου του Κορανίου έξω από το μεγαλύτερο ισλαμικό τέμενος της σουηδικής πρωτεύουσας, της Στοκχόλμης, τον περασμένο μήνα.

«Μετά τη βεβήλωση του ιερού Κορανίου και τη χορήγηση άδειας για να προσβληθούν οι πεποιθήσεις των μουσουλμάνων (…) το Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν διατάσσει να σταματήσουν όλες οι δραστηριότητες της Σουηδίας στο Αφγανιστάν», τόνισε ο Ζαμπιουλά Μουτζάχιντ, ο εκπρόσωπος της de facto κυβέρνησης.

Η Σουηδία δεν έχει πρεσβεία σε λειτουργία στο Αφγανιστάν αφότου ανακατέλαβαν την εξουσία οι Ταλιμπάν, την 15η Αυγούστου 2021.

Η διαταγή ωστόσο πιθανότατα θα πλήξει τη Σουηδική Επιτροπή για το Αφγανιστάν, σουηδική μη κυβερνητική οργάνωση που απασχολεί χιλιάδες ανθρώπους στη χώρα, σε πεδία από την υγεία ως την παιδεία και την αγροτική ανάπτυξη.

Ιρακινός πρόσφυγας στη Σουηδία έκαψε σελίδες αντιτύπου του Κορανίου έξω από το μεγαλύτερο ισλαμικό τέμενος στη Στοκχόλμη τον περασμένο μήνα, προκαλώντας αγανάκτηση στον ισλαμικό κόσμο.

Η Σουηδική Επιτροπή για το Αφγανιστάν δεν απάντησε αμέσως όταν το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς της ζήτησε σχόλιο για την απόφαση των Ταλιμπάν.

Η de facto κυβέρνηση δεν έδωσε καμιά λεπτομέρεια για το ποιες δραστηριότητες αφορά η διαταγή της.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις και διεθνείς οργανισμοί που προσφέρουν βοήθεια στον πληθυσμό του Αφγανιστάν έχουν ήδη αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα εξαιτίας σειράς περιορισμών, ιδίως στις γυναίκες, καθώς και εξαιτίας της μείωσης των χρηματοδοτήσεων, ιδίως στον ΟΗΕ, για την αρωγή στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ / scr)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί