Η πρόεδρος της Ονδούρας, η Σιομάρα Κάστρο, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε εθνική κλίμακα χθες Πέμπτη κι άρχισε να θέτει σε εφαρμογή σχέδιο για να καταπολεμηθεί το φαινόμενο των εκβιάσεων από μέλη βίαιων συμμοριών σε όλη τη χώρα, που προσλαμβάνει ολοένα μεγαλύτερες διαστάσεις.
Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυρία Κάστρο προβλέπουν την άρση ορισμένων δικαιωμάτων κατοχυρωμένων στο Σύνταγμα σε περιοχές όπου είναι οξύτερο το πρόβλημα της δράσης των συμμοριών, ή maras, την ανάπτυξη 20.000 αστυνομικών, τη διενέργεια ελέγχων στους δρόμους και την εφαρμογή μέτρων για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Η αναστολή συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων μένει να εγκριθεί από το Κογκρέσο, αν και διαστάσεις του σχεδίου τέθηκαν σε εφαρμογή ήδη χθες.
Η πρόεδρος είπε πως το σχέδιο προβλέπει επίσης ότι η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να προχωρά σε έκτακτες δαπάνες για την καταπολέμηση της δράσης των μάρας, που επιδίδονται μεταξύ άλλων σε απαγωγές για λύτρα και διακίνηση ναρκωτικών.
Η πρόεδρος της Ονδούρας, η οποία ανήκει στην αριστερά, ανακοίνωσε το σχέδιο αυτό για την καταπολέμηση των εκβιάσεων στο φτωχό κράτος της κεντρικής Αμερικής με έκτακτο τηλεοπτικό διάγγελμά της.
Η κυρία Κάστρο πιεζόταν να αναλάβει δράση από επιχειρηματίες, οδηγούς φορτηγών, λεωφορείων και ταξί, κατοίκους και ΜΚΟ, που τονίζουν πως το πρόβλημα των εκβιάσεων από τις μάρας, κυρίως από μέλη των συμμοριών Μάρα Σαλβατρούτσα (MS-13) και Μπάριο 18, έχει επιδεινωθεί πολύ τους τελευταίους μήνες.
Σε αντάλλαγμα για τον «πολεμικό φόρο» που απαιτούν, οι κακοποιοί προσφέρουν προστασία, ή απλά υπόσχονται πως όσοι πληρώνουν δεν θα δολοφονηθούν.
Mαρέρος έχουν πυρπολήσει λεωφορεία κι έχουν δολοφονήσει οδηγούς που δεν πλήρωσαν, αναγκάζοντας επιχειρήσεις και πολίτες να τους δίνουν χρήματα εξαιτίας του φόβου.
Υπολογίζεται ότι τα κέρδη από τις εκβιάσεις για τις συμμορίες φθάνουν σε ετήσια βάση τα 737 εκατομμύρια δολάρια, ή σχεδόν το 3% του ΑΕΠ, κατά την Ένωση για μια Δικαιότερη Κοινωνία, μη κυβερνητική οργάνωση που καταπιάνεται ιδίως με ζητήματα ασφαλείας.
amna/ scr
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Λιμάνι Πειραιά: Κατασχέθηκαν πάνω από 38 κιλά κοκαΐνης σε κοντέινερ με μπανάνες – Δείτε βίντεο
- Ο Αντρέα Μποτσέλι στον Λευκό Οίκο: Έκανε… καντάδα στον Τραμπ λίγο πριν συναντήσει τον Ζελένσκι, vid
- Ισραηλινός όμηρος έφαγε σοκολάτα μετά από δύο χρόνια – Viral το βίντεο με την αντίδρασή του
- Μπορεί να μην υπάρχουν “λεφτόδεντρα”, αλλά επιστήμονες ισχυρίζονται ότι μόλις βρήκαν χρυσό μέσα σε αυτά
- Τι θα γίνει με τους Τόμαχοκ; Ο Τραμπ απάντησε μπροστά στον Ζελένσκι
- Προσλήψεις 150 ατόμων στο Πυροσβεστικό Σώμα
- Θεσσαλονίκη: Αθώοι ένορκος και μάρτυρας για φωτογράφηση και βιντεοσκόπηση μέσα στα δικαστήρια
- Ο Τραμπ δεν απάντησε σε ερωτήσεις καθώς υποδεχόταν τον Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο
- O 6χρονος που σπάει τα ρεκόρ: Σε ένα μόλις λεπτό αναγνώρισε έργα των Μότσαρτ, Σοπέν, Βιβάλντι, vid
- Διευκρινίσεις του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τον ΒΟΑΚ