Κατά τ’ άλλα έφυγαν οι ΗΠΑ από το Αφγανιστάν- Προειδοποιούν τους Ταλιμπάν με αεροπορικές επιδρομές

Ο διοικητής των δυνάμεων των ΗΠΑ και του NATO στο Αφγανιστάν, ο στρατηγός Σκοτ Μίλερ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αεροπορικών επιδρομών εναντίον των Ταλιμπάν

Ο διοικητής των δυνάμεων των ΗΠΑ και του NATO στο Αφγανιστάν, ο στρατηγός Σκοτ Μίλερ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αεροπορικών επιδρομών εναντίον των Ταλιμπάν, αν οι ισλαμιστές αντάρτες συνεχίσουν να κατακτούν εδάφη στη χώρα, καθώς η αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Δεν θα ήθελα να δω αεροπορικές επιδρομές, αλλά για να μην υπάρξουν αεροπορικές επιδρομές, πρέπει να τερματίσετε κάθε βία», δήλωσε ο στρατηγός Μίλερ σε δημοσιογράφους στην Καμπούλ, σύμφωνα με ένα βίντεο που περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου από τον αμερικανικό ραδιοφωνικό σταθμό Radio Free Europe / Radio Liberty.

«Ο καλύτερος τρόπος για να δοθεί σε αυτό ένα τέλος, και το είπα αυτό στους Ταλιμπάν, είναι να σταματήσουν οι επιθέσεις και οι αεροπορικές επιδρομές», πρόσθεσε ο Αμερικανός στρατιωτικός, σημειώνοντας ότι οι αμερικανικές δυνάμεις εξακολουθούν να έχουν την ικανότητα να διεξάγουν αεροπορικές επιθέσεις εναντίον ανταρτών, ακόμη και αν συνεχίζεται η απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων.

Οι μάχες έχουν κλιμακωθεί στο Αφγανιστάν μετά την έναρξη της απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων τον Μάιο, με τους Ταλιμπάν να ισχυρίζονται ότι έχουν καταλάβει τουλάχιστον 100 από τις πάνω από 400 περιφέρειες της χώρας.

Τυπικά, η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως την 11η Σεπτεμβρίου, μια προθεσμία που ορίστηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Οι ισχυρισμοί των Ταλιμπάν για τα εδάφη που έχουν καταλάβει αμφισβητούνται από κυβερνητικούς αξιωματούχους και δύσκολα μπορούν να εξακριβωθούν από ανεξάρτητες πηγές.

Σύμφωνα με ειδικούς, η κατάληψη πολλών περιφερειών από τους ισλαμικές αντάρτες τις πρόσφατες εβδομάδες μπορεί να αποδοθεί στην έλλειψη αμερικανικής αεροπορικής υποστήριξης στις αφγανικές δυνάμεις που πολεμούν αντάρτες σε αγροτικές περιοχές.

Ο στρατηγός Μίλερ αναγνώρισε ότι οποιαδήποτε απώλεια εδαφών έχει αντίκτυπο στην ασφάλεια ολόκληρης της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των «επαρχιακών πρωτευουσών και της πρωτεύουσας της χώρας» Καμπούλ.

Την προηγούμενη εβδομάδα οι Ταλιμπάν έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τον κυριότερο οδικό άξονα που οδηγεί από το Αφγανιστάν στο Τατζικιστάν, έναν δρόμο νευραλγικής σημασίας για το εμπόριο της κεντρικής Ασίας. Οι ισλαμιστές αντάρτες κατέλαβαν επίσης και τις περιφέρειες γύρω από την Κουντούζ, την πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας.

Παράλληλα έχουν περικυκλώσει τις περισσότερες από τις μεγάλες πόλεις της χώρας, προκαλώντας φόβους ότι ενδέχεται να επιχειρήσουν να καταλάβουν την Καμπούλ μετά την αποχώρηση των αμερικανικών και νατοϊκών δυνάμεων.

Ο στρατηγός Μίλερ τόνισε ότι η γενική κατάσταση ασφάλειας δεν ήταν «καλή». «Οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας το αναγνωρίζουν αυτό και κάνουν τις κατάλληλες προσαρμογές», είπε χαρακτηριστικά.

Το υπουργείο Εσωτερικών του Αφγανιστάν ανακοίνωσε σήμερα ότι δημιούργησε μια «δύναμη ταχείας αντίδρασης» 4.000 ατόμων, στην οποία θα ηγούνται απόστρατοι στρατηγοί. Η στρατιωτική αυτή δύναμη θα πολεμά τους Ταλιμπάν μαζί με τις τακτικές δυνάμεις.

photo unsplash

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί